Ciasteczka czekoladowe i mocno orzechowe
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 3 szkl. mąki
- 250 dag margaryny do pieczenia, np. Kasia
- 0.5 szkl. cukru pudru (może być zwykły cukier kryształ zwyczajnie zblendowany)
- 1 jajko
- 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli1 szkl. ulubionych orzechów (nerkowce, włoskie, laskowe, ziemne)
Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać i zmiksować.
Orzechy włoskie należy sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się goryczki.
Następnie dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz orzechy. Całość delikatnie wymieszać.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia w
odstępach ok. 2 cm. Ciasteczka bowiem urosną.
Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 5-10 minut. Aby uzyskać efekt popękanej góry ciasteczek w piekarnikach z termoobiegiem wybrać opcję termoobiegu z górną grzałką.
Ciasteczka wyciągamy gdy staną się jasnozłociste i lekko miękkie. Zostawiamy do ostygnięcia.
Są przepyszne. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szybko się robią i są idealne do sobotniej czy niedzielnej kawy.