Ciasteczka czekoladowe i mocno orzechowe

19 października 2011, dodał: dagimon
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 250 dag margaryny do pieczenia, np. Kasia
  • 0.5 szkl. cukru pudru (może być zwykły cukier kryształ zwyczajnie zblendowany)
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli1 szkl. ulubionych orzechów (nerkowce, włoskie, laskowe, ziemne)
Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać i zmiksować.
Orzechy włoskie należy sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się goryczki.
Następnie dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz orzechy. Całość delikatnie wymieszać.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia w
odstępach ok. 2 cm. Ciasteczka bowiem urosną.
Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 5-10 minut. Aby uzyskać efekt popękanej góry ciasteczek w piekarnikach z termoobiegiem wybrać opcję termoobiegu z górną grzałką.
Ciasteczka wyciągamy gdy staną się jasnozłociste i lekko miękkie. Zostawiamy do ostygnięcia.
Są przepyszne. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szybko się robią i są idealne do sobotniej czy niedzielnej kawy.

file1319024884