Ciasteczka cynamonowe

7 grudnia 2010, dodał: Beauty
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto :

75 dag masła nie solonego masła o pokojowej temperaturze

250 ml mleka

25 dag drożdży

50 ml cukru pudru

1 łyżeczka zmielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu

szczypta soli

450-500 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie :

50 dag masła

50 ml cukru smakowego cynamonowego (opcjonalnie migdałowy) DELECTA

1 łyżeczka cynamonu

Składniki do posmarowania :

1 jajko

cukier smakowy cynamonowy lub migdałowy DELECTA do posypania

opcjonalnie masa marcepanowa (ja pominęłam)

opcjonalnie lukier (ja pominęłam)

Przygotowanie :

1. Roztopić masło w rondelku. Dodać mleko. Wymieszać i podgrzać w temperaturze ok. 37 stop. C. W misce rozkruszyć drożdże i rozpuścić je, dodając stopniowo ciepłego mleka. Połączyć z resztą rozpuszczonego masła z mlekiem. Dodać cukier i kardamon. Wymieszać dokładnie.

2.Przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto stopniowo dodając rozpuszczone drożdże. Wyrabiać aż stanie się gładkie i zacznie odrywać się od miski. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Gdy będzie już odrywać się od ręki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.

3. Farsz – w rondelku rozpuścić masło, dodać cukier smakowy cynamonowy DELECTA, cynamon. Wszystko razem wymieszać.

4.gdy ciasto wyrośnie wyrabiać je przez chwilę. Podzielić na pól i rozwałkować na placki o grubości 3 mm. Na każdej z części pędzelkiem rozsmarować połowę farszu. Począwszy od dłuższej krawędzi zwinąć w roladę i ostrym nożem pokroić na ok. 1, 5 cm ‘ślimaczki’. Ułożone na blasze wyłożonej pergaminem zachowując między bułeczkami dość spore odległości. Ta sama procedurę powtórzyć z drugą połową ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

5. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem smakowym cynamonowym DELECTA. Piec 8-10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 225 stop. C (termoobieg : 200 stop. C).

Uwaga : To nie pomyłka – do ich pieczenia nie używa się jajek.

Smacznego !