URODA I ZDROWIE

Ciasteczka chałwowe

22 lutego 2013, dodał: nogawkuchni

Składniki: 

2,5 szklanki mąki,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka cukru pudru,180g margaryny,2 łyżki mleka,200g chałwy waniliowej,1 jajko.

Wykonanie:

Do miski miksera przełożyłam mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, margarynę i dolałam mleko. Miksowałam wszystko na niedużych obrotach. Następnie do miski ze wszystkimi wcześniej dodanymi składnikami wbiłam jajko i dołożyłam pokruszona chałwę. Wszystkie składniki miksowałam maksymalną prędkością miksera do dokładnego połączenia się produktów i uzyskania jednolitej masy. Dokładnie wymieszane składniki wstawiłam na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjęłam misę z surowym ciastem.

Piekarnikową blaszkę wyścieliłam papierem do pieczenia. Brałam trochę ciasta, robiłam z niego kulkę i spłaszczałam na blaszce. Wycinałam w spłaszczonym cieście foremką kształt, jaki chciałam uzyskać, nadać ciasteczkom przykładając do ciasta foremkę,a następnie drugą stroną łyżeczki, dłuższym i cieńszym końcem odbierając nadmiar ciasta wystający poza foremką. Wydawać się może, że wycinanie ciasteczek foremką jest czasochłonne, że szybciej by było tylko robić kulkę i spłaszczać ciasteczka, tak by były w kształcie kołopodobnym, ale naprawdę szybko poszło, ciasto współpracuje z foremką i wycinającym,daje się ładnie odcinać, dzięki czemu wycinanie kształtów szybko się odbywa i mamy przyjemny efekt wizualny ciasteczek o konkretnym, wybranym konturze, wyglądzie. Postępowałam identycznie z każdym ciasteczkiem nadając mu taki sam kształt, ciasteczka były wyglądem jednolite. Piekłam ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut(10 minut to maksymalnie, i tyle czasu piekły się tylko pierwsze ciasteczkowe partie, kolejnym wystarczało już 8 minut, by się dobrze upiec, a nie przypalić). Ciasteczka są bardzo chałwowe. Nawet surowe, nieupieczone ciastka intensywnie pachną chałwą, nie mówiąc już o tym jaki aromat roznosi się podczas pieczenia. Z takiej porcji składników wyszło mi 50 sztuk ciasteczek. Są bardziej mięciutkie, pulchne, niżeli kruche, mają delikatną konsystencję, trochę niczym biszkopty.

file1361520052


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe zęby - jak?
Najlepiej chyba iść do dentysty i poprosić o profesjonalną poradę. A w pierwszej kolejności-...
Ubytek w zębie
Ja z kolei polecam Stomatologia Borowski. Miałam ostatnio problem z ułamanym zębem, ubytek...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Jeszcze powinni ukrócić przemieszczanie się między miastami, tylko w pilnych sprawach...
Niepewność :(
Gorzej jeśli trzeba ciągle spędzać z kimś czas, jak teraz na kwarantannie... To...