Ciasto z bakaliami i wódką

25 grudnia 2014, dodał: marcelii55
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • •5 jajek
  • •1 szklanka mąki
  • •1 szklanka cukru
  • •¼ szklanki oleju
  • •1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • •½ szklanka wiórków kokosowych
  • •½ szklanki maku (suchy)
  • •1 łyżka kakao
  • Składniki na masę:
  • •½ litra mleka
  • •2 opakowania budyniu śmietankowego
  • •1 kostka masła
  • •½ szklanki cukru pudru
  • •polewa czekoladowa
  • Pozostałe składniki:
  • •½ szklanki wódki
  • •dżem z czarnej porzeczki
  • •rodzynki
  • •wiórki kokosowe
  • •orzechy

Ciasto o niezbyt miłej nazwie, ale bardzo przyjemnie smakuje :)

Etapy przygotowania

Sposób przyrządzenia ciasta:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut.

Sposób przyrządzenia masy:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem.
Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.