Chutney z mango
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
½ kg mango
4 liście laurowe
5 łyżeczki soli
60 g suchych jasnych fig
60 g rodzynek
30 g pistacji
¼ kg cukru
1 łyżeczka Cayenne
4 zmielone goździki
8 g mielonego pieprzu
2 laski cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka imbiru
szczypta kardamonu
sok z cytryny
ocet
woda
4 liście laurowe
5 łyżeczki soli
60 g suchych jasnych fig
60 g rodzynek
30 g pistacji
¼ kg cukru
1 łyżeczka Cayenne
4 zmielone goździki
8 g mielonego pieprzu
2 laski cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka imbiru
szczypta kardamonu
sok z cytryny
ocet
woda
Przygotowanie:
Pokrojone lub utarte mango pozostawić w garnku zalane wodą, z liśćmi laurowymi i solą. Gotować pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia, aż zrobi się miękkie. W międzyczasie, ugotować figi w occie. Wyjąć i drobno je pokroić. Przygotować lukier z cukru i odrobiny octu i dodać go do ugotowanego mango. Dorzucić figi i cayene, goździki, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową, kminek, imbir i kardamon. Gotować aż do otrzymania gęstego puré.