Chutney z cukinią

5 grudnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • spora cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5 dorodnych pomidorów
  • 1/2 papryczki chilli wypestkowanej i drobno posiekanej
  • pół szklanki posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka goździków
  • łyżka gorczycy
  • łyżka oliwy z oliwek

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwona cebulę i lekko przysmaż, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, cukinię, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i smaż dalej często mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną.

Spróbuj i ew. dopraw do smaku. Gorące chutney przełóż do wyparzonych słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.

Taka mieszanka warzywna idealnie pasuje do kurczaka z ryżem lub duszonej wieprzowiny.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...