Chutney z cukinią

5 grudnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • spora cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5 dorodnych pomidorów
  • 1/2 papryczki chilli wypestkowanej i drobno posiekanej
  • pół szklanki posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka goździków
  • łyżka gorczycy
  • łyżka oliwy z oliwek

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwona cebulę i lekko przysmaż, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, cukinię, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i smaż dalej często mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną.

Spróbuj i ew. dopraw do smaku. Gorące chutney przełóż do wyparzonych słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.

Taka mieszanka warzywna idealnie pasuje do kurczaka z ryżem lub duszonej wieprzowiny.



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...