Chutney z cukinią

5 grudnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • spora cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5 dorodnych pomidorów
  • 1/2 papryczki chilli wypestkowanej i drobno posiekanej
  • pół szklanki posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka goździków
  • łyżka gorczycy
  • łyżka oliwy z oliwek

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwona cebulę i lekko przysmaż, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, cukinię, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i smaż dalej często mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną.

Spróbuj i ew. dopraw do smaku. Gorące chutney przełóż do wyparzonych słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.

Taka mieszanka warzywna idealnie pasuje do kurczaka z ryżem lub duszonej wieprzowiny.