Chutney z cukinią
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- spora cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
- 5 dorodnych pomidorów
- 1/2 papryczki chilli wypestkowanej i drobno posiekanej
- pół szklanki posiekanej drobno czerwonej cebuli
- 2 czerwone papryki
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 150 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka goździków
- łyżka gorczycy
- łyżka oliwy z oliwek
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwona cebulę i lekko przysmaż, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, cukinię, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i smaż dalej często mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną.
Spróbuj i ew. dopraw do smaku. Gorące chutney przełóż do wyparzonych słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.
Taka mieszanka warzywna idealnie pasuje do kurczaka z ryżem lub duszonej wieprzowiny.