Chrupiące gofry z bitą śmietaną oraz owocami sezonowymi muśnięte złocistym miodem
Słodkie,chrupiące,ulubione to są gofry sezonowe.
Owocami obsypałam,bitą śmietaną oraz miodkiem polałam.Palce wszyscy oblizują bo w tych gofrach wszyscy się lubują :)
Składniki do ciasta na gofry:
75g miękkiego MASŁA
75g cukru pudru
75g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g jogurtu o smaku waniliowym
4 łyżki MIODU LIPOWEGO
Składniki na bitą śmietanę:
0,5 l śmietanki kremówki,
3 łyżki cukru,
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania bitej śmietany:
Do mocno schłodzonej śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, gdy śmietana stanie się puszysta.Odstawić na 30 minut do lodówki aby bita śmietana doszła do odpowiedniej konsystencji.
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać, na końcu dodając mąki, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto odstawić na 5 minut do lodówki by odpoczeło.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
Gofry piec na złoty kolor.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na papier do pieczenia wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
Gofry podawać można z różnorodnymi składnikami ja proponuje domową bitą śmietanę i owoce sezonowe,które są najlepsze w letnie,upalne dni.
Dodatkowo gofry polewamy miodem.
Na zdjęciu prezentuję swój sposób podania.