Chrupiąca szarlotka z konfiturą

19 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1i1/2 szkl. mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

szkl. migdałów,

4 jajka,

2/3 szkl. cukru,

20 dag margaryny,

1/2 łyżeczki olejku waniliowego,

1 kg jabłek.

Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie zmielić w blenderze. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Margarynę stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, aromat oraz sypkie produkty. Przełożyć do tortownicy o śr. 27cm. Na wierzchu ułożyć plasterki obranych jabłek. Piec ok. 40 min w temp. 180st.

Dodatkowo:

1i1/2 szkl. płatków kukurydzianych,

1/2 szkl. cukru,

łyżka margaryny,

2 łyżki śmietany 12%,

4 czubate łyżki konfitury z malin.

Margarynę stopić wraz z cukrem i śmietaną. Dodać płatki. Wierzch ciasta posmarować konfiturą, rozłożyć masę z płatków. Piec jeszcze ok. 25 min w temp. 180st.

file1350668575



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...