Chrupiąca szarlotka z konfiturą
Składniki:
1i1/2 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szkl. migdałów,
4 jajka,
2/3 szkl. cukru,
20 dag margaryny,
1/2 łyżeczki olejku waniliowego,
1 kg jabłek.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie zmielić w blenderze. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Margarynę stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, aromat oraz sypkie produkty. Przełożyć do tortownicy o śr. 27cm. Na wierzchu ułożyć plasterki obranych jabłek. Piec ok. 40 min w temp. 180st.
Dodatkowo:
1i1/2 szkl. płatków kukurydzianych,
1/2 szkl. cukru,
łyżka margaryny,
2 łyżki śmietany 12%,
4 czubate łyżki konfitury z malin.
Margarynę stopić wraz z cukrem i śmietaną. Dodać płatki. Wierzch ciasta posmarować konfiturą, rozłożyć masę z płatków. Piec jeszcze ok. 25 min w temp. 180st.