Chrupiąca szarlotka z konfiturą

19 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1i1/2 szkl. mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

szkl. migdałów,

4 jajka,

2/3 szkl. cukru,

20 dag margaryny,

1/2 łyżeczki olejku waniliowego,

1 kg jabłek.

Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie zmielić w blenderze. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Margarynę stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, aromat oraz sypkie produkty. Przełożyć do tortownicy o śr. 27cm. Na wierzchu ułożyć plasterki obranych jabłek. Piec ok. 40 min w temp. 180st.

Dodatkowo:

1i1/2 szkl. płatków kukurydzianych,

1/2 szkl. cukru,

łyżka margaryny,

2 łyżki śmietany 12%,

4 czubate łyżki konfitury z malin.

Margarynę stopić wraz z cukrem i śmietaną. Dodać płatki. Wierzch ciasta posmarować konfiturą, rozłożyć masę z płatków. Piec jeszcze ok. 25 min w temp. 180st.

file1350668575