Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem

23 maja 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • filet z kurczaka
  • czubata łyżka przyprawy gyros
  • sałata lodowa
  • pomidorki cherry
  • ogórek zielony
  • czerwona papryka
  • kuleczki sera mozzarella do sałatek
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

– Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Mieszamy. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin. Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą.
– Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski. Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem.
– Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czsonkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku
(dla uzyskania jednolitej emulsji).
– Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.