Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem
składniki:
- filet z kurczaka
- czubata łyżka przyprawy gyros
- sałata lodowa
- pomidorki cherry
- ogórek zielony
- czerwona papryka
- kuleczki sera mozzarella do sałatek
- łyżeczka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
– Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Mieszamy. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin. Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą.
– Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski. Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem.
– Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czsonkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku
(dla uzyskania jednolitej emulsji).
– Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.