Ciasteczka Choinki – świąteczny zagajnik

14 grudnia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

50 dag mąki tortowej
6 żółtek
6 łyżek śmietany
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu
2 kostki smalcu lub olej do smażenia
patyczki do szaszłyków
kolorowe perełki
czekolada mleczna Wawel
mleko 3 – 4 łyżki

Wszystko razem zagnieść, jak ciasto za gęste dodać więcej śmietany. Odstawić na 1 ½  godziny. Następnie znów gnieść aż się ukażą pęcherzyki. Rozwałkować placki jak najcieniej, wycinać gwiazdki od największej do najmniejszej (ja mam specjalne foremki do choinki), smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, osączyć na ręcznikach papierowych. Składać choinki nadziewając na patyczki od szaszłyków. Polać czekoladą rozpuszczoną z 3 łyżkami mleka. Udekorować perełkami i watą cukrową zamiast śniegu. Wspaniała słodka dekoracja na świąteczny stół. Polecam !

file1292331369



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz