Chłopska pizza ziemniakami
Jest to moja eksperymentalna pizza, którą z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić. Jako składniki prócz ziemniaków proponuję por, szynkę i 3 rodzaje sera .To taka „biała pizza” – zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego i pomidorów proponuję kwaśną śmietanę i ziemniaki:)
Pizza w kształcie idealnie pasuje na okazje typu Walentynki, Dzień Chłopca czy urodziny waszego mężczyzny (jeśli nie jest na diecie powinna mu sie spodobać:))
Składniki na 2 średnie pizze:
- ciasto:
- 400 g mąki + do podsypywania
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/8 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 12%
- łyżka natki pietruszki (może być suszona)
- 70 dag ziemniaków
- 10 dag dobrej jakości szynki lub boczku
- 10 dag sera wędzonego (typu oscypek)
- 5 dag świeżo startego sera Dziugas
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula czerwona
- 10 cm kawałek pora (zielona część)
- pieprz
- sól ziołowa lub prowansalska
sos:
na wierzch:
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach.
Przygotować ciasto. W rondelku podgrzać wodę z oliwą z oliwek (do temp. ok. 37 stopni). W miseczce rozkruszyć drożdże, zalać odrobiną wody z oliwą, rozpuścić, dodać cukier. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i zioła (oregano, majeranek), wlać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Przez kilka minut zagniatać ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut (aż podwoi objętość).
W tym czasie przygotować składniki na wierzch: pokruszyć ser wędzony, zetrzeć Dziugasa na tarce o drobnych oczkach, pokroić cebulę, pora, szynkę w paseczki i mozzarellę. Obrać ziemniaki i pokroić na talarki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (na początek grzanie góra-dół, żeby był dobrze nagrzany, a później na czas pieczenia – tylko grzanie od dołu)
W rondelku rozpuścić masło, dodać poszatkowany czosnek, zestawić z ognia.
Śmietanę wymieszać z pietruszką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować, nadać dowolny kształt, pamiętając o zawinięciu brzegów (jedną pizzę uformowałam w serduszko drugą włożyłam do formy na tartę). Lekko posmarować masłem z czosnkiem. Na to nałożyć śmietanę wymieszaną z pietruszką. Na wierzchu poukładać pokrojone ziemniaki. Posypać solą z młynka i pieprzem. Posypać porem, cebulką, serem wędzonym i Dziugasem. Rozłożyć szynkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja piekłam na kamieniu, ale równie dobrze można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
Zapiekać 20 minut. Pod koniec nałożyć mozzarellę i zapiec chwilę od góry – do momentu rozpuszczenia sera.
Podawać z kwaśną śmietaną – tę wersję polecam lub z ulubionymi sosami do pizzy.