Chłopska pizza ziemniakami

17 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Jest to moja eksperymentalna pizza, którą z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić. Jako składniki prócz ziemniaków proponuję por, szynkę i 3 rodzaje sera .To taka „biała pizza” – zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego i pomidorów proponuję kwaśną śmietanę i ziemniaki:)

Pizza w kształcie idealnie pasuje na okazje typu Walentynki, Dzień Chłopca czy urodziny waszego mężczyzny (jeśli nie jest na diecie powinna mu sie spodobać:))

Składniki na 2 średnie pizze:

    ciasto:

  • 400 g mąki + do podsypywania
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/8 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sos:

  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 12%
  • łyżka natki pietruszki (może być suszona)
  • na wierzch:

  • 70 dag ziemniaków
  • 10 dag dobrej jakości szynki lub boczku
  • 10 dag sera wędzonego (typu oscypek)
  • 5 dag świeżo startego sera Dziugas
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula czerwona
  • 10 cm kawałek pora (zielona część)
  • pieprz
  • sól ziołowa lub prowansalska

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w mundurkach.
Przygotować ciasto. W rondelku podgrzać wodę z oliwą z oliwek (do temp. ok. 37 stopni). W miseczce rozkruszyć drożdże, zalać odrobiną wody z  oliwą, rozpuścić, dodać cukier. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i  zioła (oregano, majeranek), wlać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Przez kilka minut zagniatać ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut (aż podwoi objętość).
W tym czasie przygotować składniki na wierzch: pokruszyć ser wędzony, zetrzeć Dziugasa na tarce o drobnych oczkach, pokroić cebulę, pora, szynkę w paseczki i mozzarellę. Obrać ziemniaki i pokroić na talarki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (na początek grzanie góra-dół, żeby był dobrze nagrzany, a później na czas pieczenia – tylko grzanie od dołu)
W rondelku rozpuścić masło, dodać poszatkowany czosnek, zestawić z ognia.
Śmietanę wymieszać z pietruszką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować, nadać dowolny kształt, pamiętając o zawinięciu brzegów (jedną pizzę uformowałam w serduszko drugą włożyłam do formy na tartę). Lekko posmarować masłem z czosnkiem. Na to nałożyć śmietanę wymieszaną z  pietruszką. Na wierzchu poukładać pokrojone ziemniaki. Posypać solą z  młynka i pieprzem. Posypać porem, cebulką, serem wędzonym i Dziugasem. Rozłożyć szynkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja piekłam na kamieniu, ale równie dobrze można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
Zapiekać 20 minut. Pod koniec nałożyć mozzarellę i zapiec chwilę od góry – do momentu rozpuszczenia sera.
Podawać z kwaśną śmietaną – tę wersję polecam lub z  ulubionymi sosami do pizzy.

file1300351555