Chłodnik z awokado

14 czerwca 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 dojrzałe awokado
– 5 łyżek soku z limonki
– 0,5 litra bulionu
– 25 dag naturalnego jogurtu
– sól, pieprz kajeński
– strąk chili
– 12 dag chipsów tortilla
– plasterki limonki do dekoracji

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, czosnek można tez przecisnąć przez praskę, awokado pokroić na połówki i usunąc pestki, obrać ze skórki. Jedną połówkę awokado drobno pokroić i wymieszać z łyżką soku z limonki, odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe połówki awokado zmiksować z resztą soku z limonki, połową bulionu, cebulą i czosnkiem. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem i schłodzić w lodówce gotową zupę. Strąk chili umyć, rozkroić i usunąć gniazda nasienne, pociąć w cienkie krążki, chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami chili i limonki, podawać z chipsami.