Chłodnik urodzinowy

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Chłodnik fuison – zrobiłam specjalnie na 77 urodziny Mamy. Połączyłam smaki z chłodnika litewskiego, gazpacho z elementami kuchni japońskiej.

Czas: 30 minut

Składniki:

1/2 litra kremowego jogurtu greckiego

1 kwaśna śmietana – duża 18 %

1 średni burak

1/4 pęczka szczypioru

1/3 pęczka rzodkiewki

1/3 pęczka koperku

1 średni ogórek świeży

1 średni ogórek kiszony

4 jajka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz mielony

1/2 szklanki Fety pokrojonej w kostkę z solanki

1/2 szklanki gotowanego mięsa raków w zalewie (kupne – w słoiczku)

cawiart z alg o smaku Wasabi

cawiart z alg czerwony

5 pomidorów suszonych w oleju

3 łyżki oleju od suszonych pomidorów

szczypta cukru

sok z cytryny

Pokroić szczypior i koper. Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane  ogórki utrzeć na tarce na „grubych oczkach „. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Buraka  utrzeć na tarce (grube oczka), zalać 100 ml wody i ugotować – ostudzić. Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli. Wymieszać wszystkie składniki  (buraczek z wodą, w której się gotował). Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać  Fetę.

Wstawić na trochę do lodówki, by się schłodził.

Podawać  układając na chłodniku ćwiartki jaj na twardo i mięso raków – posypać koprem. Udekorować zielonym i czerwonym cawiartem.

file1285442576



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...