Chłodnik urodzinowy
Chłodnik fuison – zrobiłam specjalnie na 77 urodziny Mamy. Połączyłam smaki z chłodnika litewskiego, gazpacho z elementami kuchni japońskiej.
Czas: 30 minut
Składniki:
1/2 litra kremowego jogurtu greckiego
1 kwaśna śmietana – duża 18 %
1 średni burak
1/4 pęczka szczypioru
1/3 pęczka rzodkiewki
1/3 pęczka koperku
1 średni ogórek świeży
1 średni ogórek kiszony
4 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
1/2 szklanki Fety pokrojonej w kostkę z solanki
1/2 szklanki gotowanego mięsa raków w zalewie (kupne – w słoiczku)
cawiart z alg o smaku Wasabi
cawiart z alg czerwony
5 pomidorów suszonych w oleju
3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
szczypta cukru
sok z cytryny
Pokroić szczypior i koper. Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane ogórki utrzeć na tarce na „grubych oczkach „. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Buraka utrzeć na tarce (grube oczka), zalać 100 ml wody i ugotować – ostudzić. Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli. Wymieszać wszystkie składniki (buraczek z wodą, w której się gotował). Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać Fetę.
Wstawić na trochę do lodówki, by się schłodził.
Podawać układając na chłodniku ćwiartki jaj na twardo i mięso raków – posypać koprem. Udekorować zielonym i czerwonym cawiartem.