Chłodnik urodzinowy

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Chłodnik fuison – zrobiłam specjalnie na 77 urodziny Mamy. Połączyłam smaki z chłodnika litewskiego, gazpacho z elementami kuchni japońskiej.

Czas: 30 minut

Składniki:

1/2 litra kremowego jogurtu greckiego

1 kwaśna śmietana – duża 18 %

1 średni burak

1/4 pęczka szczypioru

1/3 pęczka rzodkiewki

1/3 pęczka koperku

1 średni ogórek świeży

1 średni ogórek kiszony

4 jajka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz mielony

1/2 szklanki Fety pokrojonej w kostkę z solanki

1/2 szklanki gotowanego mięsa raków w zalewie (kupne – w słoiczku)

cawiart z alg o smaku Wasabi

cawiart z alg czerwony

5 pomidorów suszonych w oleju

3 łyżki oleju od suszonych pomidorów

szczypta cukru

sok z cytryny

Pokroić szczypior i koper. Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane  ogórki utrzeć na tarce na „grubych oczkach „. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Buraka  utrzeć na tarce (grube oczka), zalać 100 ml wody i ugotować – ostudzić. Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli. Wymieszać wszystkie składniki  (buraczek z wodą, w której się gotował). Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać  Fetę.

Wstawić na trochę do lodówki, by się schłodził.

Podawać  układając na chłodniku ćwiartki jaj na twardo i mięso raków – posypać koprem. Udekorować zielonym i czerwonym cawiartem.

file1285442576