Chłodnik na zsiadłym mleku z buraczkiem
Artykuł zewnętrzny
Na letnie upały .Bardzo proste danie i szybko się je robi .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/2 litra zsiadłego mleka
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 1 średni burak ugotowany
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- 3 średnie ogórki
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz mielony
- cukier
- 2 łyżeczki barszczu czerwonego w proszku ( używam Winiar )
Zmieszać zsiadłe mleko ze śmietaną . Piokroić szczypior i koper .Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane ogórki utrzeć na tarce na ,, grubych oczkach ” . Buraka pokroić w cienkie plasterki a potem w słupki . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli . Wymieszać wszystkie składniki . Doprawić do smaku barszczem, solą , cukrem, pieprzem .Dodać jajka w ćwiartkach .
Wstawić na trochę do lodówki by się schłodził .
Można dodatkowo włożyć tuż przed podaniem kilka kostek lodu.
Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem i posypanymi pokrojonym koprem ( albo gotowanymi albo pieczonymi w piekarniku lub na grillu ).