Chłodnik na zsiadłym mleku z buraczkiem

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na letnie upały .Bardzo proste danie i szybko się je robi .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/2 litra zsiadłego mleka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 średni burak ugotowany
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 średnie ogórki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • cukier
  • 2 łyżeczki barszczu czerwonego w proszku ( używam Winiar )

Zmieszać zsiadłe mleko ze śmietaną . Piokroić szczypior i koper .Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane ogórki utrzeć na tarce na ,, grubych oczkach ” . Buraka pokroić w cienkie plasterki a potem w słupki . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli . Wymieszać wszystkie składniki . Doprawić do smaku barszczem, solą , cukrem, pieprzem .Dodać jajka w ćwiartkach .

Wstawić na trochę do lodówki by się schłodził .

Można dodatkowo włożyć tuż przed podaniem kilka kostek lodu.

Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem i posypanymi pokrojonym koprem ( albo gotowanymi albo pieczonymi w piekarniku lub na grillu ).

file1273396641