Chłodnik meksykański

20 lipca 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
Sól, pieprz czarny mielony
Szczypta chili pieprzu cayenne
Sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek

Guacamole:

1 dojrzałe awokado
4 łyżki soku z limonki
1 drobno pokrojona mała cebula
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz czarny mielony
Świeża kolendra i natka

Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.

Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...