Chłodnik meksykański

20 lipca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
Sól, pieprz czarny mielony
Szczypta chili pieprzu cayenne
Sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek

Guacamole:

1 dojrzałe awokado
4 łyżki soku z limonki
1 drobno pokrojona mała cebula
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz czarny mielony
Świeża kolendra i natka

Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.

Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...