Chłodnik brzoskwiniowy z grzaneczkami
Artykuł zewnętrzny
Jest upał? Macie ochotę na lekką, owocową zupę? Tę przyrządza się błyskawicznie a smakuje…rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie! Zimą można ją podać aby przypomnieć sobie letni czas, wykorzystując brzoskwinie mrożone albo z puszki.
Składniki
- na 1 porcję:
- 1 duża, dojrzała brzoskwinia
- 0,5 szklanki mleka
- 2-3 łyżki śmietany jogurtowej 9% (można dać inną)
- 1 płaska łyżeczka cukru (jeśli owoc jest bardzo słodki, można zrezygnować z cukru)
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki cynamonowych grzaneczek
- 1 łyżka posiekanej, kandyzowanej żurawiny
Opis przygotowania
Brzoskwinia musi być bardzo dojrzała a mleko i śmietana baaardzo zimne! Owoc sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, mleko, śmietanę, dodajemy cukier i miksujemy. Przelewamy na schłodzony (wystarczy kilka minut w zamrażalniku) talerz lub do miseczki, posypujemy cynamonowymi grzaneczkami i suszoną żurawiną, i natychmiast podajemy. Można oprószyć odrobinką cukrem pudrem. Prawda, że szybko się robi? Pyszny chłodnik na upalny dzień!