Chlebek domowy

22 grudnia 2011,
dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 2 foremki chlebka:

1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej

2 płaskie łyżeczki soli

5 dag świeżych drożdży

3,5 szklanki letniej wody

3 łyżeczki glukozy w proszku DELECTA

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól, glukozę; zagniatać ciasto tak długo, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Jeśli chleb ma być z dodatkami, dodać, wymieszać dokładnie. Nakryć naczynie wilgotną ściereczką, odstawić na ok.15 min. w temp. pokojowej. Podzielić ciasto na odpowiednie bochenki, umieścić w foremkach wysmarowanych olejem. Znów przykryć i odstawić jeszcze na 50-60 min. – ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do temp. 220 st. Chlebek zwilżyć wodą (pędzlem lub spryskiwaczem) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.1/2 godziny.
Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremek, obrócić do góry dnem, żeby powietrze doszło do wnętrza chleba. Ostudzić. Jeśli ktoś woli bardziej chrupiącą skórkę piec nieco dłużej, zwiększyć temp.do 230 st. C.

file1292170442



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.