Chlebek domowy
Składniki na 2 foremki chlebka:
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki soli
5 dag świeżych drożdży
3,5 szklanki letniej wody
3 łyżeczki glukozy w proszku DELECTA
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól, glukozę; zagniatać ciasto tak długo, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Jeśli chleb ma być z dodatkami, dodać, wymieszać dokładnie. Nakryć naczynie wilgotną ściereczką, odstawić na ok.15 min. w temp. pokojowej. Podzielić ciasto na odpowiednie bochenki, umieścić w foremkach wysmarowanych olejem. Znów przykryć i odstawić jeszcze na 50-60 min. – ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do temp. 220 st. Chlebek zwilżyć wodą (pędzlem lub spryskiwaczem) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.1/2 godziny.
Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremek, obrócić do góry dnem, żeby powietrze doszło do wnętrza chleba. Ostudzić. Jeśli ktoś woli bardziej chrupiącą skórkę piec nieco dłużej, zwiększyć temp.do 230 st. C.