Chleb pszenno-żytni

24 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Chleb pszenno-żytni

Czas ; 3 godziny

Składniki :
30 dag mąki pszennej ( tortowa )
24 dag mąki razowej
350 mll mleka o temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży świeżych

.Wlać do pojemnika mleko. Dodać sól, cukier .Wsypać mąkę pszenną i razową . Na końcu dodać pokruszone drożdże . Wstawić pojemnik do maszyny . Zamknąć . Nastawić program na 1 , wagę 750 g i stopień wypieczenia skórki na mocny. Włączyć maszynę .
Gdy chleb się upiecze wyłączyć maszynę . Wyjąć ostrożnie pojemnik z chlebem ( przez łapki bo gorący ).Przewrócić do góry dnem .Bolcem przekręcić lekko mieszadła i potrząsnąć pojemnikiem by chleb wypadł. Delikatnie wyjąć mieszadła z chleba dociskając pieczywo na miejsce po wyjęciu tak by nie było dziurek. Przewrócić wierzchem do góry i zostawić do ostygnięcia. Kroić ostrym nożem z ząbkami.

Można przed wlaniem mleka posmarować mieszadła masłem- lepiej wychodzą po upieczeniu.

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.