Chleb pszenno-żytni

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Chleb pszenno-żytni

Czas ; 3 godziny

Składniki :
30 dag mąki pszennej ( tortowa )
24 dag mąki razowej
350 mll mleka o temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży świeżych

.Wlać do pojemnika mleko. Dodać sól, cukier .Wsypać mąkę pszenną i razową . Na końcu dodać pokruszone drożdże . Wstawić pojemnik do maszyny . Zamknąć . Nastawić program na 1 , wagę 750 g i stopień wypieczenia skórki na mocny. Włączyć maszynę .
Gdy chleb się upiecze wyłączyć maszynę . Wyjąć ostrożnie pojemnik z chlebem ( przez łapki bo gorący ).Przewrócić do góry dnem .Bolcem przekręcić lekko mieszadła i potrząsnąć pojemnikiem by chleb wypadł. Delikatnie wyjąć mieszadła z chleba dociskając pieczywo na miejsce po wyjęciu tak by nie było dziurek. Przewrócić wierzchem do góry i zostawić do ostygnięcia. Kroić ostrym nożem z ząbkami.

Można przed wlaniem mleka posmarować mieszadła masłem- lepiej wychodzą po upieczeniu.

 

nadesłane: Babciagramolka