Chleb na diecie – czy naprawdę trzeba z niego rezygnować? Zaskakujące fakty

dodał: Ewelina Szadkowska
Planując dietę odchudzającą, zwykle automatycznie wykluczamy z niej wszelkie produkty mączne. Tuczące właściwości pieczywa, makaronów czy domowych wypieków zostały już dokładnie przebadane przez naukowców. Zastąpienie pieczywa podczas śniadania to nie lada wyzwanie. Dziś sprawdzamy, czy na pewno chleb powinien być zakazanym produktem podczas diety.
Codzienne śniadanie kojarzy się wielu osobom z zapachem świeżego chleba i bułeczek. Rezygnacja z niego bywa trudna, gdyż wymaga wiele zabiegów, aby zastąpić pieczywo innymi produktami. Jeśli nasze śniadanie ma być zdrowe i niskokaloryczne, to powinno też dobrze smakować. Dieta nie powinna być pełna wyrzeczeń, gdyż nie wytrzymamy na niej zbyt długo. Jak więc postąpić w sytuacji, gdy nie wyobrażamy sobie porannego posiłku bez kromki smacznego chleba?
Czy rezygnacja z chleba na diecie to obowiązek?
Będąc na diecie, zwykle skrupulatnie liczymy kalorie. Chleb nie jest jednak zbyt kaloryczny, gdyż przeciętnie zawiera 250 kcal w 100 g swojej masy. Przekonanie o jego tuczących właściwościach wzięło się stąd, że przybieramy na masie, jedząc go z wysokokalorycznymi dodatkami, takimi jak masło, majonez czy tłuste wędliny. Inną kwestią jest surowiec, z którego chleb został przygotowany. Jeśli jest wypieczony głównie z białej mąki i dodano do niego konserwanty i chemiczne polepszacze smak, to dodatkowo negatywnie wpływa na naszą gospodarkę hormonalną, a od niej także zależy nasza masa ciała. Taki chleb nie daje nam zbyt wielu wartości odżywczych, więc najlepiej będzie wyeliminować go z codziennego jadłospisu. W zamian warto poszukać chleba z o wiele lepszym składem i o niższym indeksie glikemicznym.
Ten chleb warto jeść podczas odchudzania
Podczas diety powinniśmy nie tylko liczyć kalorie, ale także komponować swoje menu z produktów, które będą wspierać nasze zdrowie. Wiele mikroelementów, witamin oraz błonnika znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym. Jest to wartościowy produkt, który powoduje powolny wzrost poziomu cukru we krwi, a więc daje uczucie sytości na dłużej. Warto zaczynać dzień kromką takiego chleba, gdyż przyczynia się on do zbudowania zbilansowanego jadłospisu i wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. Oczywiście dieta oznacza ograniczenie ilości spożywanych produktów, więc w tym przypadku również ta zasada obowiązuje. Jeśli zrezygnujemy ze smarowania go masłem i poprzestaniemy na chudym twarożku, to z pewnością osiągniemy swój cel bez całkowitej rezygnacji z pieczywa.
Każda dieta powinna być oparta na tabelach żywieniowych i powinna dostarczać nam niezbędnych składników odżywczych w podobnym zakresie jak wcześniej. Diety restrykcyjne oznaczając zwykle eliminację wielu produktów, co prowadzi do powstania niedoborów witamin i minerałów. To w przyszłości może zaowocować problemami zdrowotnymi. Aby do tego nie dopuścić, warto kierować się zdrowym rozsądkiem i mieć na uwadze zalecenia dietetyków.