Chleb

27 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Wymieszaj 250 ml mleka z woda i 3 łyżkami oliwy i zagrzej lekko, w misce pokrusz 30g drożdży z ½  łyżeczki cukru i kilkoma łyżkami mlekiem odstaw żeby wyrosło.

Odważ po 250dkg mąki pszennej i mieszanki do chleba albo zwykłej mąki razowej, dodaj  dwie łyżeczki soli wymieszaj.

Jak drożdże wyrosną przełóż je do mieszanki mąk i wszystko zmiksuj, następnie odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu znowu zmiksuj, wylej do foremek i odstaw ponownie do wyrośnięcia.

Wstaw do NAGRZANEGO piekarnika (ok. 220 stopni) i piecz 30 minut, w połowie pieczenia można przykryć ciasto, aby się zbytnio nie przypiekło.

Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni lub słonecznika.