Chleb
Artykuł zewnętrzny
Wymieszaj 250 ml mleka z woda i 3 łyżkami oliwy i zagrzej lekko, w misce pokrusz 30g drożdży z ½ łyżeczki cukru i kilkoma łyżkami mlekiem odstaw żeby wyrosło.
Odważ po 250dkg mąki pszennej i mieszanki do chleba albo zwykłej mąki razowej, dodaj dwie łyżeczki soli wymieszaj.
Jak drożdże wyrosną przełóż je do mieszanki mąk i wszystko zmiksuj, następnie odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu znowu zmiksuj, wylej do foremek i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Wstaw do NAGRZANEGO piekarnika (ok. 220 stopni) i piecz 30 minut, w połowie pieczenia można przykryć ciasto, aby się zbytnio nie przypiekło.
Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni lub słonecznika.