Chirashi Sushi
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
zakwaszony ryż do sushi
surowy tuńczyk
krewetki
kawior
omlet
awokado lub inny owoc
płat nori
tofu
warzywa
pasta wasabi
surowy tuńczyk
krewetki
kawior
omlet
awokado lub inny owoc
płat nori
tofu
warzywa
pasta wasabi
Przygotowanie:
Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). W międzyczasie smażymy omlet z jajek i kroimy na kawałki. Tuńczyka kroimy w cienkie plastry. Krewetki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Usuwamy pancerz wraz z przewodem pokarmowym. Awokado oraz tofu kroimy w kawałki. Wybrane jarzyny i płaty nori drobno siekamy. Do miseczki nakładamy ryż i układamy na nim wszystkie składniki, ozdabiamy dowolnie.