Chińskie pierożki z patelni

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

,,Chińskie pierożki ,, z patelni

Pierogi inspirowane kuchnią chińską .

Czas : 1 godzina

Składniki :
1 ½ szklanki mąki + mąka do podsypania przy wałkowaniu
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wrzącej wody
sól
3 łyżki oleju
przyprawa do dań chińskich w woka
trawa cytrynowa ( mielona )
pieprz mielony
sos sojowy
20 pełnych łyżeczek mielonego gotowanego mięsa z kurczaka
1 marchewka

Marchew obrać i utrzeć na tarce ( grube oczka ) i podsmażyć na łyżce oleju. Dołożyć mięso .Smażyć mieszając .Doprawić sosem sojowym , pieprzem, trawa cytrynową , przyprawą do dań chińskich z woka .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać zgodnie z upodobaniem polane masłem lub z sosem sojowym do maczania lub surówkami doprawionymi trawą cytrynową .
Ja podałam na surówce z tartej marchewki z tartym ogórkiem i mandarynkami doprawioną słodko pikantnym Sosem śliwkowym z imbirem ( Plum sauce ), trawą cytrynową i olejem.

Podpowiadam ,ze jak zostaną to są doskonałe również na zimno .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz