Chińskie pierożki z patelni
,,Chińskie pierożki ,, z patelni
Pierogi inspirowane kuchnią chińską .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ½ szklanki mąki + mąka do podsypania przy wałkowaniu
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wrzącej wody
sól
3 łyżki oleju
przyprawa do dań chińskich w woka
trawa cytrynowa ( mielona )
pieprz mielony
sos sojowy
20 pełnych łyżeczek mielonego gotowanego mięsa z kurczaka
1 marchewka
Marchew obrać i utrzeć na tarce ( grube oczka ) i podsmażyć na łyżce oleju. Dołożyć mięso .Smażyć mieszając .Doprawić sosem sojowym , pieprzem, trawa cytrynową , przyprawą do dań chińskich z woka .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać zgodnie z upodobaniem polane masłem lub z sosem sojowym do maczania lub surówkami doprawionymi trawą cytrynową .
Ja podałam na surówce z tartej marchewki z tartym ogórkiem i mandarynkami doprawioną słodko pikantnym Sosem śliwkowym z imbirem ( Plum sauce ), trawą cytrynową i olejem.
Podpowiadam ,ze jak zostaną to są doskonałe również na zimno .
nadesłane: Babciagramolka