Chrupiące skrzydełka kurze z cytryną i chilli – Chicken – wings
Do wykonania potrzebne będą:
– 12 skrzydełek z kurczaka
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 4-5 łyżek soku cytrynowego
– 1 pełna łyżka miodu
– 1 łyżka keczupu pomidorowego
– 1 łyżeczka sosu Worcester
– 1-2 suszone czerwone papryczki chilli
– sól
– świeżo zmielony pieprz
Skrzydełka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ściereczką. Z rozmarynu ściągnąć igły, drobno posiekać, wymieszać w miseczce z sokiem cytrynowym, miodem, keczupem i sosem Worcester. Suszone chilli rozetrzeć lub posiekać. Przyprawić marynatę do smaku solą, pieprzem i chilli.
Każde skrzydełko z osobna posmarować marynatą, wszystkie razem włożyć do miski i skropić resztą płynu. Przykryć i wstawić do lodówki w celu dobrego nasiąknięcia.
Piec z obu stron na grillu co jakiś czas obracając. Po około 10 minutach są gotowe.
Danie dla około 4 osób.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.
SMACZNEGO !!!
fot. redakcja