Chicken burger wg Buni
Uwielbiam Fast Foody tyle, że w wersji domowej ( hi ). Burgery z kurczaka to dyżurne danie jak przychodzą wnuki. Raz tradycyjnie w bułce, drugi raz jako klasyczny obiad.
Czas :30 minut
Składniki :
- 30 dag filetów z piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- maggi
- sól
- pieprz mielony
- mąka
Zmielić piersi z kurczaka ( ja rozdrabniam w Rozdrabniaczu lub malakserze ). Wyrobić mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Uformować 4 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać masło i olej i smażyć chicken burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy.
Podawać można różnie z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi. Do tego zestaw surówek ( nie przepadam za burgerami w bułce – w każdym razie nie na obiad ).
Tu podałam z kluskami śląskimi i odrobiną sosu z zapasów, a do tego marchewka z groszkiem oprószana.