Chicken burger wg Buni

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam Fast Foody tyle, że w wersji domowej ( hi ). Burgery z kurczaka to dyżurne danie jak przychodzą wnuki. Raz tradycyjnie w bułce, drugi raz jako klasyczny obiad.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 30 dag  filetów z piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • sól
  • pieprz mielony
  • mąka

Zmielić piersi z kurczaka  ( ja rozdrabniam w Rozdrabniaczu lub malakserze ). Wyrobić  mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Uformować 4 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać masło i olej  i smażyć  chicken burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy.

Podawać  można różnie z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi.  Do tego zestaw surówek ( nie przepadam za burgerami w bułce – w każdym razie nie na obiad ).

Tu podałam z kluskami śląskimi i odrobiną sosu z zapasów, a do tego marchewka z groszkiem oprószana.

file1322247412