Cepeliny z mielonym mięsem

15 listopada 2010,
dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

25 dag mąki ziemniaczanej

2 jajka

30 dag mielonej wieprzowiny

mała marchewka, dwie cebule

dodatki: 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, łyżka ziaren kukurydzy, łyżka startego parmezanu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, mielona papryka, sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i marchew posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, mieszając, zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i parmezan. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, utłuc. Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnej tace, odcisnąć. Ziemniaki ugotowane i starte wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną, jajka i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uformować z niego wałek, pokroić na 8 kawałków. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na placuszki grubości 1 cm. Farsz rozdzielić na 8 równych części i ułożyć na plackach. Placuszki zwinąć na kształt cygara. Włożyć do osolonej wody i gotować 15 minut. Osączyć, zrumienić na oleju.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...