Cepeliny z mielonym mięsem
Składniki:
1 kg ziemniaków
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
30 dag mielonej wieprzowiny
mała marchewka, dwie cebule
dodatki: 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, łyżka ziaren kukurydzy, łyżka startego parmezanu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, mielona papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i marchew posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, mieszając, zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i parmezan. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, utłuc. Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnej tace, odcisnąć. Ziemniaki ugotowane i starte wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną, jajka i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uformować z niego wałek, pokroić na 8 kawałków. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na placuszki grubości 1 cm. Farsz rozdzielić na 8 równych części i ułożyć na plackach. Placuszki zwinąć na kształt cygara. Włożyć do osolonej wody i gotować 15 minut. Osączyć, zrumienić na oleju.