Cebulaki z jajkiem

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Cebulaki z jajkiem

Czas : 25 minut

Składniki :2 placki ,, cebulaki „
2 jajka
2 łyżki śmietanki słodkiej
2 łyżki usiekanego szczypiorku
½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
2 łyżeczki masła

,,Cebulaki „ skropić wodą ( szczególnie brzegi bo są grubsze ),środki posmarować śmietanką . Na każdego zestrugać po łyżeczce masła. Rozgrzać piekarnik .Przygotować dwa dość duże kawałki folii aluminiowej . Na każdego,, Cebulaka „ wbić ostrożnie jajko. Posypać mielonym pieprzem .Ułożyć placki na folii , zagiąć folię i zacisnąć ją tworząc paczuszkę .Wstawić do piekarnika . Trzymać w piekarniku 20 minut by jajka się ścięły .Rozwinąć folię i trzymać w piekarniku jeszcze 1 minutę . Wyjąć. Odwinąć . posypać szczypiorkiem . Podawać gorące.

Doskonałe na drugie śniadanie, kolację , a jak trzeba to i na obiad ( podać wtedy Np. barszczyk czerwony do popicia , lub bulion , czy czystą pomidorową ).

Można też wykorzystać cebulaki jako spód do takiej niby pizzy.

 

nadesłane: Babciagramolka