Caseata przepis na staropolską zupę piwną

26 kwietnia 2018, dodał: Redakcja

 

Coraz więcej szefów kuchni tworząc menu, sięga do staropolskich, zapomnianych receptur. Okazuje się, że dawne kroniki i zapiski sprzed kilku wieków mogą być doskonałą inspiracją i źródłem wiedzy dla wszystkich smakoszy. Najstarszą znaną polską zupą jest polewka piwna, od której w średniowieczu wielu Polaków rozpoczynało swój dzień. Co ciekawe, w tamtych czasach uchodziła za pożywne i zdrowe śniadanie. Jak odtworzyć tą tradycyjną polską potrawę z wykorzystaniem współczesnych składników?

Pierwsze wzmianki na temat zupy piwnej, pochodzą z 1394 roku i zostały zamieszczone w kronikach poruszających temat potraw podawanych rodzinie królewskiej. Caseata, co oznacza po łacinie „zmieszana z serem”, występowała jako jedno z głównych dań w menu na dworze króla Władysława Jagiełły, gdy ten przebywał w Korczynie pod koniec XIV wieku. Zupy piwne stały się popularne za sprawą klasztorów, które były głównymi ośrodkami kultury w średniowieczu. To właśnie tam produkowano piwo, ponieważ tylko te instytucje posiadały swoje własne browary i monopol na produkcję chmielowego napoju. Polewka piwna była przyrządzana z białej kapusty, pora, mleka i sera. Piwo, stanowiące podstawę tej zupy stosowano zamiast wody, która w tamtych czasach bardzo łatwo ulegała zepsuciu i często bywała skażona. W związku z tym trunek ten był bezpieczniejszy dla zdrowia, ponieważ poddawano go pasteryzacji i oczyszczano z wszelkich zarazków.

Choć piwo z zamierzchłych czasów całkowicie różniło się od tego, które obecnie znajdziemy na sklepowych półkach, do stworzenia zupy piwnej możemy zastosować zamienniki, które pozwolą nam przygotować zupę bardzo podobną do dawnej caseaty. Jeżeli więc zdecydujemy się na odtworzenie przepisu z XIV wieku, bez obaw możemy użyć piwa pszenicznego, niepasteryzowanego i mętnego.

Zupa piwna „ceseata” z serkiem topionym i Aldamerem

Składniki:

  • 300g boczku wędzonego surowego

  • 1 łyżka smalcu

  • 1 średniej wielkości por

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 litr piwa pszenicznego

  • 250 g białej kapusty

  • 0,5 litra mleka

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki

  • sól, pieprz do smaku

  • 150g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

  • ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć w garnku na smalcu na złoty kolor. Dodać pokrojony w półkrążki por oraz masło. Całość chwilę poddusić na wolnym ogniu. Mieszając dodać po kolei mąkę, piwo oraz poszatkowaną kapustę. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać mleko, rozdrobniony czosnek i serek topiony. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Po wyłożeniu do miseczek posypać tartym serem żółtym i pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Więcej smakowitych przepisów na www.msm-monki.pl.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Figi korygujące efekt brazylijski
Efekt PUSH - UP - HIT!
Cena:
33 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Wyciskarka Sana
Sklep Eujuicers.pl
Cena:
1670 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com

FORUM - bieżące dyskusje

Wakacje z dziećmi
Jeżeli wybieracie się w wakacyjną podróż z dzieckiem to zachęcam zaglądnąć na https://www.globtroterek.com/...
Herbaty pomagające w diecie
a w ogóle są takie niby skuteczne?
Herbaty pomagające w diecie
Ja nigdy nie piłam herbatek, które miałyby w jakiś sposób wspomagać odchudzanie, natomiast zastanawiam...
Woda z cytryną na oczyszczenie orga…
Nie schudłam a wodę z cytryną piję już kawał czasu, miała pomagać też...