Caprese – sałatka z pomidorami i mozzarelli
Jak dla mnie pomidory z bazylią to rewelacyjne połączenie gdy to tego jeszcze dodamy mozzarelle, oliwę, odrobinę octu balsamicznego i szczyptę świeżo mielonego pieprzu otrzymamy przepis na jedną z najlepszych oraz najpopularniejszych włoskich sałatek – caprese.
Składniki:
– kulka mozzarelli (125 g)
– 1 duży, dojrzały pomidor
– oliwa z oliwek najlepszej jakości
– ocet balsamiczny
– szczypta świeżo zmielonego pieprzu
– 4-5 listków świeżej bazylii, posiekanych
Pomidory kroimy (można także sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) w plasterki. Tak samo postępujemy z serem. Układamy na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli. Następnie skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość posypujemy posiekaną bazylią.
Smacznego!