Cannelloni ze szpinakiem i twarożkiem w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 450 g szpinaku
- 500 g twarogu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- oregano
- tabasco
- sos pomidorowy
- śmietanka
- sól
- pieprz
- olej
- starty żółty ser
Przygotowanie:
1. Na oleju smażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na szklisto. Dodaję na koniec przeciśnięty czosnek, mieszam i wrzucam szpinak. Może być zamrożony. Czekam aż woda całkowicie wyparuje. Dodaję tymianek, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na kilka minut i dodaję zmielony twaróg. Mieszam. Można dodać łyżkę śmietanki.
2. Makaron lekko gotuję przez 3 minuty. Odcedzam i nadziewam szpinakiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.
3. Sos pomidorowy można przygotować samemu lub użyć gotowego. Dodając śmietankę i tabasco.
4. Rurki zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Pieczemy najpierw 15 minut w 190 st a później można zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze ok 15 minut. Co jakiś czas należy polać rurki sosem żeby nie były twarde. Minutę przed końcem posypujemy startym serem. I gotowe!
Smacznego!