Cannelloni ze szpinakiem i twarożkiem w sosie pomidorowym

21 marca 2013, dodał: nicestt
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 450 g szpinaku
  • 500 g twarogu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • tabasco
  • sos pomidorowy
  • śmietanka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • starty żółty ser


Przygotowanie:

1. Na oleju smażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na szklisto. Dodaję na koniec przeciśnięty czosnek, mieszam i wrzucam szpinak. Może być zamrożony. Czekam aż woda całkowicie wyparuje. Dodaję tymianek, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na kilka minut i dodaję zmielony twaróg. Mieszam. Można dodać łyżkę śmietanki.

2. Makaron lekko gotuję przez 3 minuty. Odcedzam i nadziewam szpinakiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.

3. Sos pomidorowy można przygotować samemu lub użyć gotowego. Dodając śmietankę i tabasco.

4. Rurki zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Pieczemy najpierw 15 minut w 190 st a później można zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze ok 15 minut. Co jakiś czas należy polać rurki sosem żeby nie były twarde. Minutę przed końcem posypujemy startym serem. I gotowe!

Smacznego!

file1363868144



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...