Cannelloni na zielono
Artykuł zewnętrzny
Cannelloni na zielono
Składniki:
makaron cannelloni
500g mięsa mielonego
mozzarella
ser żółty
pół słoiczka zielonego pesto
zielona papryka
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
lubczyk
imbir
Składniki na sos beszamelowy:
szklanka mleka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
odrobina curry
Na patelni podsmażyć czosnek i paprykę. Dodać mięso i zioła, sól, pieprz do smaku. Pod koniec smażenia dodać pesto. Wyłączyć patelnię i dodać mozzarellę pokrojoną na małe kawałki. Wymieszać. Przygotować sos – roztopić masło, dodać mąkę, wlać mleko, sok z cytryny i doprawić pieprzem, solą, curry. Napełniać rurki cannelloni farszem z patelni i zalać sosem w naczyniu żaroodpornym (najlepiej tak, aby sos zakrył cały makaron). Jeśli zostanie coś na patelni też wszystko wlać do naczynia. Zetrzeć ser i posypać cannelloni. Przykryć folią aluminiową i piec w 170 st. ok. pół godziny (do miękkości makaronu). Smacznego!