Calzone po chłopsku
Ciasto: 1i3/4szkl. mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, 3/4 szkl. letniej przegotowanej wody, 3/4 łyżeczki soli,
łyżeczka oleju.
Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i dodać 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić na 15min w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać do miski, dodać olej i sól. Następnie dodać zaczyn, zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godz. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła.
Farsz:20 dag pieczarek, 40dag kiełbasy np. zwyczajnej, czerwona papryka, duża cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 15 dag startego żółtego sera, jajko, zioła prowansalskie, bazylia.
Grzyby oczyścić wraz z kiełbasą pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać starty ser, doprawić ostrą papryka, łyżeczką ziół prowansalskich oraz solą i pieprzem. Farsz nakładać na połowę rozwałkowanego koła, złożyć i zlepić jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkie, posypać ziołami prowansalskimi oraz bazylią. Piec ok. 20min w temp. 200st.