Calzone po chłopsku

11 listopada 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 1i3/4szkl. mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, 3/4 szkl. letniej przegotowanej wody, 3/4 łyżeczki soli,

łyżeczka oleju.

Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i dodać 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić na 15min w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać do miski, dodać olej i sól. Następnie dodać zaczyn, zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godz. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła.

Farsz:20 dag pieczarek, 40dag kiełbasy np. zwyczajnej, czerwona papryka, duża cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 15 dag startego żółtego sera, jajko, zioła prowansalskie, bazylia.

Grzyby oczyścić wraz z kiełbasą pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać starty ser, doprawić ostrą papryka, łyżeczką ziół prowansalskich oraz solą i pieprzem. Farsz nakładać na połowę rozwałkowanego koła, złożyć i zlepić jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkie, posypać ziołami prowansalskimi oraz bazylią. Piec ok. 20min w temp. 200st.

file1384199947



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...