California Uramaki Sushi

19 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 24 sztuki):

1 szklanka zakwaszonego ryżu do sushi
2 płaty sushi nori
mięso kraba
1 awokado pokrojone w pasy
majonez
kawior lub ziarna sezamu

Przygotowanie:

Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Arkusz nori przecinamy na pół (wzdłuż) i układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Nabieramy wilgotnymi dłońmi garść ryżu i umieszczamy równomiernie na algach. Następnie odwracamy nori z ryżem tak, aby ryż znalazł się na dole. Na środku nori kładziemy paski awokado. Obok pasków nakładamy majonez, a na majonezie rozkładamy mięso kraba. Zwijamy matę starannie, dokładnie dociskając, by składniki dobrze się skleiły. Odwijamy rolkę z maty. Na macie rozsypujemy ziarna lub kawior i obtaczamy w nich rolkę. Ostrym nożem dzielimy rolkę na części. Kawior i ziarna można też ułożyć na ryżu bezpośrednio po jego układaniu na nori.
california-sushi-roll-800X800a



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...