California Uramaki Sushi
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 24 sztuki):
1 szklanka zakwaszonego ryżu do sushi
2 płaty sushi nori
mięso kraba
1 awokado pokrojone w pasy
majonez
kawior lub ziarna sezamu
2 płaty sushi nori
mięso kraba
1 awokado pokrojone w pasy
majonez
kawior lub ziarna sezamu
Przygotowanie:
Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Arkusz nori przecinamy na pół (wzdłuż) i układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Nabieramy wilgotnymi dłońmi garść ryżu i umieszczamy równomiernie na algach. Następnie odwracamy nori z ryżem tak, aby ryż znalazł się na dole. Na środku nori kładziemy paski awokado. Obok pasków nakładamy majonez, a na majonezie rozkładamy mięso kraba. Zwijamy matę starannie, dokładnie dociskając, by składniki dobrze się skleiły. Odwijamy rolkę z maty. Na macie rozsypujemy ziarna lub kawior i obtaczamy w nich rolkę. Ostrym nożem dzielimy rolkę na części. Kawior i ziarna można też ułożyć na ryżu bezpośrednio po jego układaniu na nori.