Bursztynek jesienny

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pierwszy raz kupiłam i wykorzystałam galaretkę „bursztynową”, to ciasto jest efektem eksperymentowania z nią…

składniki:

  • BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej, tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • do formy: 1 łyżeczka masła + 1-2 łyżki bułki tartej
  • MASA:
  • 1 op. budyniu w proszku o smaku toffi
  • 1/2 budyniu w proszku waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1,5 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • WIERZCH:
  • 1 op. galaretki „bursztynowej” f-my Wodzisław
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego Muscowado
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • kilka śliwek

sposób przygotowania:

BISZKOPT: odzielić żółtka od białek, mąki przesiać razem z proszkiem d/piecz.. Żółtka utrzeć z 1/3 szkl. cukru zwykłego ii cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodawać pomału 3 łyżki bardzo zimnej wody. Pianę z białek ubić oddzielnie ze szczyptą soli, pod koniec dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, dosypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blaszkę (blaszka o wymiarach 35x25cm), rozsmarować równo, piec 15-20 min. w  piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C. MASA: w 1/2 szkl. mleka rozmieszać oba proszki budyniowe. Resztę mleka wymieszać ze śmietanką, dodać masło i cukier, zagotować. Na wrzące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, gotować, energicznie mieszając, 3-4 min. Lekko przestudzić, po czym wylać na jeszcze ciepłe ciasto, rozsmarować. WIERZCH: owoce umyć, osączyć. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i polać sokiem cytrynowym, dodać 1/2 szkl. wody i dusić kilka minut aż nieco zmiękną, ale nie rozpadną się. Galaretkę przygotować w  0,5 l gorącej wody, dodając żelatynę, kiedy będzie dobrze rozpuszczona wlać ją do owoców, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć wylać całość na ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia. Galaretka „bursztynowa” ma piękny kolor a smak…na opakowaniu napisano, że jest wieloowocowa, ale zdecydowanie przebija smak winogronowy.

file1291033600