Bursztynek jesienny
pierwszy raz kupiłam i wykorzystałam galaretkę „bursztynową”, to ciasto jest efektem eksperymentowania z nią…
składniki:
- BISZKOPT:
- 2 jajka
- 1/3 szkl. cukru + 2 łyżki
- szczypta soli
- 4 czubate łyżki mąki pszennej, tortowej
- 2 czubate łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy 8 g
- do formy: 1 łyżeczka masła + 1-2 łyżki bułki tartej
- MASA:
- 1 op. budyniu w proszku o smaku toffi
- 1/2 budyniu w proszku waniliowego
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
- 1 czubata łyżka masła
- 1,5 szkl. mleka
- 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
- WIERZCH:
- 1 op. galaretki „bursztynowej” f-my Wodzisław
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z 1 dużej cytryny
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego Muscowado
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- kilka śliwek
sposób przygotowania:
BISZKOPT: odzielić żółtka od białek, mąki przesiać razem z proszkiem d/piecz.. Żółtka utrzeć z 1/3 szkl. cukru zwykłego ii cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodawać pomału 3 łyżki bardzo zimnej wody. Pianę z białek ubić oddzielnie ze szczyptą soli, pod koniec dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, dosypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blaszkę (blaszka o wymiarach 35x25cm), rozsmarować równo, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C. MASA: w 1/2 szkl. mleka rozmieszać oba proszki budyniowe. Resztę mleka wymieszać ze śmietanką, dodać masło i cukier, zagotować. Na wrzące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, gotować, energicznie mieszając, 3-4 min. Lekko przestudzić, po czym wylać na jeszcze ciepłe ciasto, rozsmarować. WIERZCH: owoce umyć, osączyć. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i polać sokiem cytrynowym, dodać 1/2 szkl. wody i dusić kilka minut aż nieco zmiękną, ale nie rozpadną się. Galaretkę przygotować w 0,5 l gorącej wody, dodając żelatynę, kiedy będzie dobrze rozpuszczona wlać ją do owoców, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć wylać całość na ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia. Galaretka „bursztynowa” ma piękny kolor a smak…na opakowaniu napisano, że jest wieloowocowa, ale zdecydowanie przebija smak winogronowy.