Burgery! – recenzja i przepisy

13 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_burgery0

Valéry Drouet, Pierre-Louis Viel: Burgery!

Uwielbiam książki kucharskie. A tym razem przedstawiam pozycję wybitnie przydatną, ciekawą i jednocześnie niezwykle inspirującą. „Burgery, hot dogi i bajgle” to książka z przepisami dla każdego. Przecież uwielbiamy te przekąski, które z powodzeniem weszły do naszej codzienności, a zamiast kupować gotowe, możemy we własnym domu przygotować naprawdę pomysłowe i smaczne ich odmiany. Ile jest pomysłów na burgery? Mnóstwo, i właśnie ta pozycja książkowa pomaga nam zauważyć ich mnogość, a jednocześnie podpowiedzieć, jak możemy „wyczarować” dania mniej znane, a zdecydowanie apetyczne i smaczne, które zachwycą nasze podniebienia. Nawet burgery – ciastka, co może zaskoczyć, a jednocześnie ciekawie zainspirować do własnych eksperymentów kulinarnych.

_burgery1

_burgery3

Książka ma także wiele zalet praktycznych. Gruba okładka, która zdecydowanie zabezpiecza książkę przed zniszczeniem od przeglądania (a gwarantuję, że przeglądać będziemy często), dość grube kartki i czytelność przepisów, to zalety, które na pewno są warte podkreślenia. Estetyczna strona książki stoi na najwyższym poziomie, a zdjęcia – te gwarantują „ślinotok” już w trakcie czytania, a jak wiadomo – „oczami także jemy” :)

Na co jeszcze zwróciłam uwagę – na czytelność. Wyraźna czcionka, pozycjonowanie, atrakcyjność, to na pewno te cechy, które dodają książce zalet typowo użytkowych, a przecież tak ważnych i ułatwiających jej używanie. Ponadto nie znudzimy się monotonią, wydawca zadbał, aby strona graficzna także zachwycała, nie tylko estetyką, ale także ciekawą różnorodnością i przyjemnym zróżnicowaniem kolorystycznym.

_burgery7

_burgery6

Książkę rozpoczyna ciekawe wprowadzenie, w którym poznajemy rodzaje bułek oraz sosów – czyli niezbędne, a jednocześnie różnorodne dodatki do burgerów i hot dogów, a dodatkowo dostajemy idealnie sprawdzone przepisy na ich wykonanie. Podobnie znajdujemy przepisy na ciekawe dodatki w postaci sałatek czy frytek, które potrafią oczarować nawet prawdziwych koneserów sztuki kulinarnej.

A dalsza część to już przepisy, na burgery klasyczne i te mniej typowe czy wręcz nietypowe, jak na przykład z jajkiem sadzonym, grzybami shitake, grillowanymi warzywami, kozim serem, orzechami nerkowca, ziemniakami czy sardynkami. Znajdziemy też fantastyczne pomysły na mini burgery oraz słodkości, jak burgery z pralinami czy z kremem migdałowo-cytrynowym.
Gwarantuję, iż rodzina będzie zachwycona takimi modnymi daniami, a dzieci rozkochamy nie tylko w tradycyjnych burgerach, ale także w tych z rybą czy – idealny pomysł na zachęcenie niejadków do różnorodności kulinarnych smaków.

_burgery8

_burgery9

Rekomenduję książkę z prawdziwą przyjemnością. To pozycja, która zachwyci każdą panią domu podpowiadając, jak wprowadzić do codziennego menu dania znane, a jednocześnie zdecydowanie bardziej smaczne niż te kupowane „na mieście”. Dajcie się uwieść magii burgerów!

Wybrane przepisy:

Burger z wołowym carpaccio i grillowanymi warzywami

Składniki (na 6 burgerów):
– 6 bułek hamburgerowych naturalnych z kminkiem albo kminem rzymskim
– 500 g do 600g mięsa wołowego pokrojonego w bardzo cienkie plastry
– 2 cukinie
– 1 duży bakłażan
– 120 g Rukli
– 100 g parmezanu w kawałku
– 4 duże łyżki domowego majonezu
– 2 łyżki stołowe musztardy doprawionej według własnych upodobań
– sok z 1 cytryny
– 100 ml oliwy z oliwek
– sól, świeżo zmielony pieprz

_burgery2
Przygotowanie:
Myjemy cukinie i bakłażan. Kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. W misce mieszamy plasterki z połową oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Plasterki cukinii i bakłażana grillujemy pod grillem w piekarniku lub na patelni na złoty kolor 5 minut z każdej strony, tak aby pozostały chrupkie.
Plastry Carpaccio układamy na talerzu.
W misce robimy marynatę. W tym celu mieszamy resztę oliwy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smarujemy mięso marynatą i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Mieszamy majonez z musztardą.
Kroimy parmezan w cienkie wiórki nożem do serów.
Kroimy bułki na pół. Spód smarujemy majonezem z musztardą. Układamy na przemian: grillowane warzywa, zamarynowany plaster Carpaccio i ukolę. Posypujemy parmezanem. Przykrywamy górną częścią bułki i od razu jemy.

Whoopie burger z pralinami

Składniki (na 12 burgerów):
Na ciastka:
– 3 jaja
– 2 łyżki stołowe posypki czekoladowej z nutą pomarańczy
– 230 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g miękkiego masła
– 2 łyżki stołowe cukru pudru do dekoracji
– 120 g dobrego cukru
Na krem:
– 200 g czekolady pralinowej
– 150 ml płynnej śmietanki
Na galaretkę z mango
– 150 ml musu z mango
– 2 listki żelatyny (lub około 4 g żelatyny w proszku)

_burgery4
Przygotowanie:
Przygotowujemy galaretkę: żelatynę w listkach zalewamy zimną wodą i moczymy 10 minut. Osuszamy i roztapiamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy mus z mango i mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną folią spożywczą. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Przygotowujemy krem. Najpierw rozdrabniamy czekoladę. Do garnka wlewamy 50 ml śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, gotując cały czas na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą część śmietanki ubijamy. Powoli dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy. Wkładamy krem czekoladowy na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170oC.
Robimy ciasto na biszkopty: w misce mieszamy masło i drobny cukier. Dodajemy jaja, po jednym, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopty wlewamy do rękawa cukierniczego z grubym lejkiem i wyciskamy na blachę o średnicy 6 do 7 cm. Posypujemy po wierzchu posypką czekoladową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 do 12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy galaretka z mango już zastygnie, kroimy ją na 12 kwadratów, nieco większych niż biszkopty (żeby przypominały ser w prawdziwych burgerach).
Połowę biszkoptów smarujemy kremem czekoladowym, na to układamy 1 kwadrat z galaretki. Przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

Burger piccata

Składniki (na 6 burgerów):
– 6 bułek hamburgerowych z suszonymi pomidorami albo naturalnych
– 6 bardzo cienkich filetów cielęcych
– 120 g włoskiego sera pecorino
– 1 bakłażan
– 12 ćwiartek suszonych pomidorów w oleju
– 100 g młodych listków sałaty
– sok z 1 cytryny
– 3 łyżki stołowe domowego majonezu
– 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
– sól, świeżo zmielony pieprz

_burgery5
Przygotowanie:
Rozgrzewamy grill w piekarniku.
Myjemy bakłażan i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy go na patelni, na połowie oliwy z oliwek przez 3 do 4 minut z każdej strony. Solimy i pieprzymy.
Kroimy bułki na pół i lekko grillujemy.
W misce mieszamy majonez z połową soku z cytryny, solą i pieprzem.
Filety kroimy na duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzaną na patelni resztę oliwy z oliwek i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia i polewamy mięso resztą soku z cytryny. Trzymamy w cieple na patelni okrytej folią aluminiową.
Kroimy ser pecorino na wiórki. Odsączamy ćwiartki suszonych pomidorów i kroimy w kostkę.
Obydwie części bułki smarujemy majonezem cytrynowym. Na spodzie układamy młodą sałatę. Na to kładziemy na przemian plastry bakłażana, kawałki mięsa i kostki pomidora. Posypujemy wiórkami sera. Przykrywamy górną częścią bułki i od razu jemy.

Nota od Wydawcy:

Częstujcie się! Oto obfite dania, idealne na wspólne chwile z przyjaciółmi!
Burgery – to świetny pomysł na smaczny posiłek ze znajomymi, z rodziną lub na szybką przekąskę. Przeróżne wersje burgerów, do wyboru: klasyczny, amerykański z chrupiącym kurczakiem, po tajsku, z krewetkami, z serem pleśniowym, z wędzoną piersią kaczki, z kozim serem, miniburgery na przekąskę, a nawet słodkie burgery z pralinami.

Nie zapomnij o hot dogach, bajglach i innych smakowitych dodatkach!

Valéry Drouet, Pierre-Louis Viel
Burgery!
Tłumacz: Marta Toruńska
Kategoria: Kuchnia i diety, Poradniki
Typ okładki: twarda
Format: 185 x 245 mm
Wydawca: Buchmann
ISBN: 978-83-280-0710-9
EAN: 9788328007109

POLECAMY STRONĘ: www.sklep.gwfoksal.pl