Valéry Drouet, Pierre-Louis Viel: Burgery!
Uwielbiam książki kucharskie. A tym razem przedstawiam pozycję wybitnie przydatną, ciekawą i jednocześnie niezwykle inspirującą. „Burgery, hot dogi i bajgle” to książka z przepisami dla każdego. Przecież uwielbiamy te przekąski, które z powodzeniem weszły do naszej codzienności, a zamiast kupować gotowe, możemy we własnym domu przygotować naprawdę pomysłowe i smaczne ich odmiany. Ile jest pomysłów na burgery? Mnóstwo, i właśnie ta pozycja książkowa pomaga nam zauważyć ich mnogość, a jednocześnie podpowiedzieć, jak możemy „wyczarować” dania mniej znane, a zdecydowanie apetyczne i smaczne, które zachwycą nasze podniebienia. Nawet burgery – ciastka, co może zaskoczyć, a jednocześnie ciekawie zainspirować do własnych eksperymentów kulinarnych.
Książka ma także wiele zalet praktycznych. Gruba okładka, która zdecydowanie zabezpiecza książkę przed zniszczeniem od przeglądania (a gwarantuję, że przeglądać będziemy często), dość grube kartki i czytelność przepisów, to zalety, które na pewno są warte podkreślenia. Estetyczna strona książki stoi na najwyższym poziomie, a zdjęcia – te gwarantują „ślinotok” już w trakcie czytania, a jak wiadomo – „oczami także jemy” :)
Na co jeszcze zwróciłam uwagę – na czytelność. Wyraźna czcionka, pozycjonowanie, atrakcyjność, to na pewno te cechy, które dodają książce zalet typowo użytkowych, a przecież tak ważnych i ułatwiających jej używanie. Ponadto nie znudzimy się monotonią, wydawca zadbał, aby strona graficzna także zachwycała, nie tylko estetyką, ale także ciekawą różnorodnością i przyjemnym zróżnicowaniem kolorystycznym.
Książkę rozpoczyna ciekawe wprowadzenie, w którym poznajemy rodzaje bułek oraz sosów – czyli niezbędne, a jednocześnie różnorodne dodatki do burgerów i hot dogów, a dodatkowo dostajemy idealnie sprawdzone przepisy na ich wykonanie. Podobnie znajdujemy przepisy na ciekawe dodatki w postaci sałatek czy frytek, które potrafią oczarować nawet prawdziwych koneserów sztuki kulinarnej.
A dalsza część to już przepisy, na burgery klasyczne i te mniej typowe czy wręcz nietypowe, jak na przykład z jajkiem sadzonym, grzybami shitake, grillowanymi warzywami, kozim serem, orzechami nerkowca, ziemniakami czy sardynkami. Znajdziemy też fantastyczne pomysły na mini burgery oraz słodkości, jak burgery z pralinami czy z kremem migdałowo-cytrynowym.
Gwarantuję, iż rodzina będzie zachwycona takimi modnymi daniami, a dzieci rozkochamy nie tylko w tradycyjnych burgerach, ale także w tych z rybą czy – idealny pomysł na zachęcenie niejadków do różnorodności kulinarnych smaków.
Rekomenduję książkę z prawdziwą przyjemnością. To pozycja, która zachwyci każdą panią domu podpowiadając, jak wprowadzić do codziennego menu dania znane, a jednocześnie zdecydowanie bardziej smaczne niż te kupowane „na mieście”. Dajcie się uwieść magii burgerów!
Wybrane przepisy:
Burger z wołowym carpaccio i grillowanymi warzywami
Składniki (na 6 burgerów):
– 6 bułek hamburgerowych naturalnych z kminkiem albo kminem rzymskim
– 500 g do 600g mięsa wołowego pokrojonego w bardzo cienkie plastry
– 2 cukinie
– 1 duży bakłażan
– 120 g Rukli
– 100 g parmezanu w kawałku
– 4 duże łyżki domowego majonezu
– 2 łyżki stołowe musztardy doprawionej według własnych upodobań
– sok z 1 cytryny
– 100 ml oliwy z oliwek
– sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Myjemy cukinie i bakłażan. Kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. W misce mieszamy plasterki z połową oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Plasterki cukinii i bakłażana grillujemy pod grillem w piekarniku lub na patelni na złoty kolor 5 minut z każdej strony, tak aby pozostały chrupkie.
Plastry Carpaccio układamy na talerzu.
W misce robimy marynatę. W tym celu mieszamy resztę oliwy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smarujemy mięso marynatą i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Mieszamy majonez z musztardą.
Kroimy parmezan w cienkie wiórki nożem do serów.
Kroimy bułki na pół. Spód smarujemy majonezem z musztardą. Układamy na przemian: grillowane warzywa, zamarynowany plaster Carpaccio i ukolę. Posypujemy parmezanem. Przykrywamy górną częścią bułki i od razu jemy.
Whoopie burger z pralinami
Składniki (na 12 burgerów):
Na ciastka:
– 3 jaja
– 2 łyżki stołowe posypki czekoladowej z nutą pomarańczy
– 230 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g miękkiego masła
– 2 łyżki stołowe cukru pudru do dekoracji
– 120 g dobrego cukru
Na krem:
– 200 g czekolady pralinowej
– 150 ml płynnej śmietanki
Na galaretkę z mango
– 150 ml musu z mango
– 2 listki żelatyny (lub około 4 g żelatyny w proszku)
Przygotowanie:
Przygotowujemy galaretkę: żelatynę w listkach zalewamy zimną wodą i moczymy 10 minut. Osuszamy i roztapiamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy mus z mango i mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną folią spożywczą. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Przygotowujemy krem. Najpierw rozdrabniamy czekoladę. Do garnka wlewamy 50 ml śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, gotując cały czas na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą część śmietanki ubijamy. Powoli dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy. Wkładamy krem czekoladowy na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170oC.
Robimy ciasto na biszkopty: w misce mieszamy masło i drobny cukier. Dodajemy jaja, po jednym, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopty wlewamy do rękawa cukierniczego z grubym lejkiem i wyciskamy na blachę o średnicy 6 do 7 cm. Posypujemy po wierzchu posypką czekoladową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 do 12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy galaretka z mango już zastygnie, kroimy ją na 12 kwadratów, nieco większych niż biszkopty (żeby przypominały ser w prawdziwych burgerach).
Połowę biszkoptów smarujemy kremem czekoladowym, na to układamy 1 kwadrat z galaretki. Przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
Burger piccata
Składniki (na 6 burgerów):
– 6 bułek hamburgerowych z suszonymi pomidorami albo naturalnych
– 6 bardzo cienkich filetów cielęcych
– 120 g włoskiego sera pecorino
– 1 bakłażan
– 12 ćwiartek suszonych pomidorów w oleju
– 100 g młodych listków sałaty
– sok z 1 cytryny
– 3 łyżki stołowe domowego majonezu
– 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
– sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy grill w piekarniku.
Myjemy bakłażan i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy go na patelni, na połowie oliwy z oliwek przez 3 do 4 minut z każdej strony. Solimy i pieprzymy.
Kroimy bułki na pół i lekko grillujemy.
W misce mieszamy majonez z połową soku z cytryny, solą i pieprzem.
Filety kroimy na duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzaną na patelni resztę oliwy z oliwek i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia i polewamy mięso resztą soku z cytryny. Trzymamy w cieple na patelni okrytej folią aluminiową.
Kroimy ser pecorino na wiórki. Odsączamy ćwiartki suszonych pomidorów i kroimy w kostkę.
Obydwie części bułki smarujemy majonezem cytrynowym. Na spodzie układamy młodą sałatę. Na to kładziemy na przemian plastry bakłażana, kawałki mięsa i kostki pomidora. Posypujemy wiórkami sera. Przykrywamy górną częścią bułki i od razu jemy.
Nota od Wydawcy:
Częstujcie się! Oto obfite dania, idealne na wspólne chwile z przyjaciółmi!
Burgery – to świetny pomysł na smaczny posiłek ze znajomymi, z rodziną lub na szybką przekąskę. Przeróżne wersje burgerów, do wyboru: klasyczny, amerykański z chrupiącym kurczakiem, po tajsku, z krewetkami, z serem pleśniowym, z wędzoną piersią kaczki, z kozim serem, miniburgery na przekąskę, a nawet słodkie burgery z pralinami.
Nie zapomnij o hot dogach, bajglach i innych smakowitych dodatkach!
Valéry Drouet, Pierre-Louis Viel
Burgery!
Tłumacz: Marta Toruńska
Kategoria: Kuchnia i diety, Poradniki
Typ okładki: twarda
Format: 185 x 245 mm
Wydawca: Buchmann
ISBN: 978-83-280-0710-9
EAN: 9788328007109