Burgery Pyzy
Artykuł zewnętrzny
Dzieci uwielbiają burgery, ale te w fast foodach… Proponuję więc przyrządzić je samemu, przemycając przy okazji nieco więcej witamin
Składniki
- na 6 dużych burgerów:
- po 25dkg chudej wołowiny i wieprzowiny (np. karkówki lub łopatki)
- 1 dość duża marchewka
- 2 duże cebule
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- po 2 czubate łyżki siekanego szczypioru i koperku
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego lub ziołowego
- 3-4 łyżki oleju
- 6 bułek (mogą być takie specjalne do burgerów albo zwykłe kajzerki)
- kilka liści sałaty (ja używam lodowej)
- 2 pomidory
- majonez i ketchup (albo musztarda lub inny ulubiony sos)
Opis przygotowania
Mięso zmielić. Cebule obrać, jedną posiekać, drugą pokroić w krążki, marchew oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na grube plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć posiekaną cebulę i marchew, przestudzić. Oba rodzaje mięsa połączyć, dodać usmażone warzywa, jajko, posiekany koperek i szczypior, 2 łyżki tartej bułki i przyprawy, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi rękami uformować 6 spłaszczonych, okrągłych kotletów średnicy bułek (nawet nieco większych bo się wysmażą), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż dobrze się zrumienią. Bułki przekroić, opiec w tosterze albo w piekarniku. Jedną połówkę bułki posmarować ketchupem, drugą majonezem. Na jednej części ułożyć nieco sałaty, na to gorącego burgera, kilka krążków cebuli i gruby plaster pomidora, przykryć drugą częścią. Podawać na ciepło.