Buraczki z wiśniami
Artykuł zewnętrzny
troszkę inna sałatka z buraczków, możemy ją podać do obiadu albo jako dodatek do zimnych mięs
Składniki
- 2 duże buraki ćwikłowe (naprawdę duże)
- 20 dkg wiśni (mogą być mrożone)
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta, może dwie, soli
- 2-3 goździki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania
Buraki szorujemy, gotujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości. Ja po ok. 40 min. sprawdzam nakłuwając wykałaczką. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki, wkładamy do miseczki i skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na godzinkę. Potem przekładamy je do rondelka, dodajemy wydrylowane wiśnie, sok, cukier, goździki, pieprz i na malutkim ogniu dusimy 10-15 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy do buraczków, mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy odrobinką soli, tylko żeby podkreślić smak, i cynamonem. Można podawać na gorąco, ale i na zimno do pieczonych mięs i wędlin.