Buraczki z papryką
Nasz rodzinny przepis na pyszne buraczki…proszę nie obawiać się dodania podanej w przepisie ilości pieprzu i ostrej papryki.
Buraczki nie są bardzo ostre,tylko lekko pikantne.
warto zrobić,spróbować.Są pyszne!
Składniki:
3 kg.buraczków,
1/2 kg.czerwonej papryki,
3 strąki ostrej papryczki chili,
1/2 kg.cebuli,
1 szklanka wody,
1 szklanka octu,
1 szklanka cukru,
1 łyżka stołowa soli,
1 łyżeczka mielonego pieprzu KAMIS,
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki KAMIS.
Sposób wykonania: Buraki umyć,ugotować w skórce,następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka.
W dużym naczyniu zagotować:1szklankę wody,dodać ocet,cukier,só,lpieprz i paprykę
w proszku.
Do takiej zalewy włożyć pokrojoną paprykę i cebulę − gotować do miękkości.
Dodać poszatkowane buraki,dokładnie wymieszać i zagotować razem na małym ogniu ok.5min.
Po lekkim wystygnięciu,sałatkę włożyć do słoików i pasteryzować ok.20min.