Buraczki z olejem wersja 2
Artykuł zewnętrzny
Zdrowa, smaczna, prosta w przygotowaniu, tania surówka.
Czas: 30 minut (lub 10, jeśli mamy gotowe buraczki zawekowane)
Składniki:
3 buraczki (lub słoiczek zawekowanych buraczków na surówkę – zwykłe nie zakwaszane, nie solone)
1/2 cebulki (małej)
1/2 białej części pora
sok z cytryny
sól
pieprz mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron
miód płynny do smaku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Buraczki ugotować do miękkości. Ostudzić. Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Dodać usiekaną drobno cebulę i pokrojony w paseczki por. Doprawić sokiem z cytryny, solą, miodem, olejem i pieprzem mielonym. Wymieszać.
Podawać posypane szczypiorkiem.