Buraczki z octem balsamico

30 listopada 2009,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Buraczkowa jarzynka to przeważnie drobno starta „paciaja” na ciepło. Spróbujcie sałatki z buraczków z balsamico, są kwaśno-słodkie i pyszne.

Składniki

  • 4 buraki ćwikłowe
  • 1 jabłko deserowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli, odrobina mielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Opis przygotowania

Buraki wyszorować, upiec do miękkości w piekarniku (30-45 min. w  zależności od wielkości), ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Buraki i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać cebulę i natkę. Ocet wymieszać z oliwą, dodać cukier, sól i pieprz, polać sałatkę. Dokładnie wymieszać i schłodzić w  lodówce przynajmniej 30 min.. Tak przygotowane buraczki można ułożyć ciasno w  słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce.

file1259574335



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...