Buraczki z octem balsamico
Artykuł zewnętrzny
Buraczkowa jarzynka to przeważnie drobno starta „paciaja” na ciepło. Spróbujcie sałatki z buraczków z balsamico, są kwaśno-słodkie i pyszne.
Składniki
- 4 buraki ćwikłowe
- 1 jabłko deserowe
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli, odrobina mielonego pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Opis przygotowania
Buraki wyszorować, upiec do miękkości w piekarniku (30-45 min. w zależności od wielkości), ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Buraki i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać cebulę i natkę. Ocet wymieszać z oliwą, dodać cukier, sól i pieprz, polać sałatkę. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przynajmniej 30 min.. Tak przygotowane buraczki można ułożyć ciasno w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce.