Buniowy zakwas na żurek

29 kwietnia 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami.Ta kompozycja jest jak dla mnie idealna.

Czas : 4 dni

składniki:


  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki letniej wody – przegotowanej
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )

Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę. Zmieszać z mąką żytnią. Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta – gładka zawiesina. Dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Na wierzchu ułożyć chleb. Kamionkę  ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku  )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała . Ustawić w ciepłym miejscu  ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito.

Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku (zależy jak kwaśny żurek kto lubi – ja dodaję do 6,5 szklanki wywaru  + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół. Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki. Spokojnie może postać 2 tygodnie.

file1304097105



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.