Buniowy zakwas na żurek
Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami.Ta kompozycja jest jak dla mnie idealna.
Czas : 4 dni
składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 szklanki letniej wody – przegotowanej
- 2 małe listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1/2 piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )
Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę. Zmieszać z mąką żytnią. Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta – gładka zawiesina. Dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Na wierzchu ułożyć chleb. Kamionkę ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała . Ustawić w ciepłym miejscu ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito.
Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku (zależy jak kwaśny żurek kto lubi – ja dodaję do 6,5 szklanki wywaru + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół. Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki. Spokojnie może postać 2 tygodnie.