Buniowy zakwas na żurek

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami.Ta kompozycja jest jak dla mnie idealna.

Czas : 4 dni

składniki:


  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki letniej wody – przegotowanej
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )

Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę. Zmieszać z mąką żytnią. Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta – gładka zawiesina. Dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Na wierzchu ułożyć chleb. Kamionkę  ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku  )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała . Ustawić w ciepłym miejscu  ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito.

Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku (zależy jak kwaśny żurek kto lubi – ja dodaję do 6,5 szklanki wywaru  + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół. Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki. Spokojnie może postać 2 tygodnie.

file1304097105