Buni podchody do pęczaku

19 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam pilaw. Smakuje mi też pęczak. Co będzie jak zrobię pilaw z pęczaku i to w sekwencji smaków polskich ?


Składniki :

  • ćwiartka pieczonego kurczaka ( obrany se skórek i kości )
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 20 ( ok ) malutkich pieczarek w całości
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • przyprawa Gyros

Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.

Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .

Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.

Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .

file1274296908