Bulion z żółtkiem

27 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Doskonały dla, chorych , rekonwalescentów , smakoszy i na mróz na dworze .

Czas : ok. 2 godzin

Składniki : ½ kury( tak ok. 1,5 kg )

0,5 kg wołowiny na rosół

3 marchewki

1 duża pietruszka

1/8 selera

½ pora

1 cebula

1 goździk

1 kapelusz suszonego prawdziwka

3 ziela angielskie

2 liście laurowe

2 łyżeczki soli

1 gałązka lubczyku

maggi ( lub inna przyprawa do zup – co kto lubi )

1 łyżka usiekanej natki pietruszki

1,5 litra wody

żółtka po 1 na porcję

sok z cytryny

pieprz mielony

Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone seler pietruszkę , por , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Marchew i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni i dodać do garnka ( można opiec w piekarniku ). Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 2 godzin. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi .

Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniamy tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .

Nie polecam opiekania cebuli i marchewki nad gazem – substancje chemiczne zawarte w płomieniu gazowym osadzają się w takim przypadku na warzywach co nie jest specjalnie zdrowe .

Podawać gorący nalany w bulionówki .Osobno żółtka .Każdy miesza sobie żółtko ze swoją porcją bulionu i doprawia wg uznania pieprzem i kilkoma kropli cytryny .

Albo wypija się sam , albo przegryza diablotkami (kruche lub francuskie ciasto upieczone bez dodatków – takie ,,pałeczki” lub krążki ) lub pasztecikami z ciasta francuskiego z mięsem

Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .

Ja używam takiego mięsa również do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs to jest pieczonego , wątróbki , boczku ).

file1264629094