Bulion wieprzowo-warzywny

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie przepadam za wywarami wieprzowymi ale ten jest po prostu pyszny.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 1 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 suszony grzybek
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 liść laurowy
  • przyprawa do zup ( co kto lubi – vegeta , jarzynka ) – ja używam  kostkę bulionową warzywną )
  • maggi
  • gałązka świeżego lubczyku (  lub lubczyk suszony szczypta )
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 7 szklanek wody

Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami, przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, grzybek, kostkę bulionu warzywnego – lub szczyptę przyprawy. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut. Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek. Wyjąć mięso i warzywa. Bulion przecedzić. Doprawić do smaku.

Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami, krokietami lub jak każdy inny rosół z makaronem, kluskami, kołdunami.

Mięso i warzywa użyć na farsze, pasztet  do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano.

file1303832445