Bulion wieprzowo-warzywny
Nie przepadam za wywarami wieprzowymi ale ten jest po prostu pyszny.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
- 1 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 1 suszony grzybek
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1 liść laurowy
- przyprawa do zup ( co kto lubi – vegeta , jarzynka ) – ja używam kostkę bulionową warzywną )
- maggi
- gałązka świeżego lubczyku ( lub lubczyk suszony szczypta )
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 7 szklanek wody
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami, przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, grzybek, kostkę bulionu warzywnego – lub szczyptę przyprawy. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut. Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek. Wyjąć mięso i warzywa. Bulion przecedzić. Doprawić do smaku.
Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami, krokietami lub jak każdy inny rosół z makaronem, kluskami, kołdunami.
Mięso i warzywa użyć na farsze, pasztet do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano.