Bułgarskie ziemniaki

24 września 2010,
dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • ser
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • olej
  • papryka czerwona w proszku
  • Duże ziemniaki gotuje się w mundurkach. Przestudzamy a potem należy przeciąć na pól i wydrążyć tworząc owalne foremki. Trzeba to robić delikatnie, bo ziemniaka łatwo uszkodzić. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem i dodajmy miąższ z ziemniaków, zostały po wydrążeniu, ugnieciony widelcem. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami. Smażymy chwilę mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Wypełniamy nią wydrążone kartofle. Piekarnik rozgrzewamy. Posypujmy startym serem. Polałam jeszcze z wierzchu oliwa z oliwek aromatyzowana oregano. Zapiekamy aż do zrumienienia wierzchu. Ziemniaki podałam z sosem majonezowo-jogurtowym  z wyciśniętym czosnkiem. Było pycha. Jak wprost z Bułgarii :)



    FORUM - bieżące dyskusje

    Samotne wakacje - jak je spędzić?
    Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
    Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
    O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
    Problemy z roślinkami
    Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
    horoskopy, wróżby
    A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...