Bułgarskie ziemniaki
Artykuł zewnętrzny
Duże ziemniaki gotuje się w mundurkach. Przestudzamy a potem należy przeciąć na pól i wydrążyć tworząc owalne foremki. Trzeba to robić delikatnie, bo ziemniaka łatwo uszkodzić. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem i dodajmy miąższ z ziemniaków, zostały po wydrążeniu, ugnieciony widelcem. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami. Smażymy chwilę mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Wypełniamy nią wydrążone kartofle. Piekarnik rozgrzewamy. Posypujmy startym serem. Polałam jeszcze z wierzchu oliwa z oliwek aromatyzowana oregano. Zapiekamy aż do zrumienienia wierzchu. Ziemniaki podałam z sosem majonezowo-jogurtowym z wyciśniętym czosnkiem. Było pycha. Jak wprost z Bułgarii :)