Bułeczki z kruszonką

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 4 dag drożdży
  • 12 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 5 dag cukru
Nadzienie:
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • słoiczek konfitury wiśniowej
Kruszonka:
  • 18 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  1. Żółtka rozprowadzam z mlekiem i drożdżami. Masło siekam z mąką i cukrem, dodaję masę żółtkową. Wyrabiam ciasto, formuję z niego kulę, przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Budyń gotuję na mleku, studzę. Ciasto dzielę na 12 kawałków. Z każdego formuję kulę, lekko ją spłaszczam i robię pośrodku zagłębienie.
  3. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem. W zagłębienia kładę po łyżce budyniu i konfitury.
  4. Z podanych składników robię kruszonkę, posypuję nią bułeczki.
  5. Piekę 25 minut w 190 st. C

file1509546479