Bułeczki z kruszonką
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki letniego mleka
- 4 dag drożdży
- 12 dag masła
- 50 dag mąki
- 5 dag cukru
Nadzienie:
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 400 ml mleka
- słoiczek konfitury wiśniowej
Kruszonka:
- 18 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- Żółtka rozprowadzam z mlekiem i drożdżami. Masło siekam z mąką i cukrem, dodaję masę żółtkową. Wyrabiam ciasto, formuję z niego kulę, przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia.
- Budyń gotuję na mleku, studzę. Ciasto dzielę na 12 kawałków. Z każdego formuję kulę, lekko ją spłaszczam i robię pośrodku zagłębienie.
- Układam na blaszce wyłożonej pergaminem. W zagłębienia kładę po łyżce budyniu i konfitury.
- Z podanych składników robię kruszonkę, posypuję nią bułeczki.
- Piekę 25 minut w 190 st. C