Bułeczki śniadaniowe z otrębami i ziołami prowansalskimi
Artykuł zewnętrzny
Zapach – niezwykle aromatyczny, smak – jeszcze lepszy. Takich w piekarni jeszcze nie spotkałam.
Może i Wam posmakują?
Jedna bułeczka to ok. 200 kcal
Będziecie potrzebować (na 9 – 10 sztuk):
- ok. 4 szklanek mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 1 jajko
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 15g świeżych drożdży
- 6 łyżeczek otrębów żytnich
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- słodka, mielona papryka do posypania
- otręby żytnie do posypania
Wykonanie:
1) Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i mieszamy (mają się upłynnić)
2) Dorzucamy przesianą mąkę i resztę składników
3) Wyrabiamy na gładkie ciasto, dosypujemy odrobiny mąki gdy za bardzo się klei. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ja owinęłam miskę kocem – urosło szybciej :)
4) Gdy objętość się podwoi, ciasto jeszcze raz delikatnie zarabiamy, po czym odczepiając niewielkie kule, formujemy bułeczki (okrągłe, podłużne)
5) Bułeczki delikatnie ukośnie nacinamy nożem, posypujemy otrębami i szczyptą czerwonej papryki
6) Pieczemy ok. 22 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem, na środkowej półce, w temperaturze 180*C
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita