Bułeczki pełnoziarniste

29 grudnia 2014,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 4 sztuki):
100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
50 g mąki pełnoziarnistej żytniej
50 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
100 ml wody
50 ml mleka
szczypta cukru
ulubione ziarna

 

Przepis:
Do rozkruszonych drożdży dodajemy szczyptę cukru, łyżkę mąki pszennej oraz ciepłe mleko i wodę. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąki i sól. Dodajemy przygotowany zaczyn i wyrabiamy ciasto na zwartą masę. Uformowaną kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrabiamy, formujemy 4 bułeczki i dajemy im poleżakować jeszcze 30 minut.
Po owym czasie wierzch każdej bułeczki smarujemy wodą, posypujemy ulubionymi ziarnami i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).
Gotowe bułeczki studzimy na metalowej kratce a następnie zajadamy :)
SMACZNEGO!

 

 

file1419873435



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...