Bułeczki pełnoziarniste

29 grudnia 2014,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 4 sztuki):
100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
50 g mąki pełnoziarnistej żytniej
50 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
100 ml wody
50 ml mleka
szczypta cukru
ulubione ziarna

 

Przepis:
Do rozkruszonych drożdży dodajemy szczyptę cukru, łyżkę mąki pszennej oraz ciepłe mleko i wodę. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąki i sól. Dodajemy przygotowany zaczyn i wyrabiamy ciasto na zwartą masę. Uformowaną kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrabiamy, formujemy 4 bułeczki i dajemy im poleżakować jeszcze 30 minut.
Po owym czasie wierzch każdej bułeczki smarujemy wodą, posypujemy ulubionymi ziarnami i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).
Gotowe bułeczki studzimy na metalowej kratce a następnie zajadamy :)
SMACZNEGO!

 

 

file1419873435



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.