Bukiet z parówkowych ośmiorniczek
Pomysł na to jak podać zwykłe parówki, by kusiły wszystkich
Składniki :
- 5 sztuk parówek ( użyłam drobiowe w osłonce – 25 dag )
- woda
- 25 wykałaczek
- 1 pomidor
- liście melisy, natki pietruszki do dekoracji
Pomysł jest bardzo prosty. Delikatnie obrać parówki z foliowych osłonek. Pokroić parówki na kawałki ( tak po 3,5-4 cm ), a potem każdy kawałek nacinać w ośmiorniczkę tzn. pozostawiając 1 centymetrowy kawałek w stanie nienaruszonym rozkroić na pół, potem te połówki jeszcze na pół i jeszcze raz na pół . Parówka jest z takimi frędzelkami.
Nastawić garnuszek z wodą. Do zimnej włożyć kawałki parówek i podgrzewać. Parówki rozchylą się i będą wyglądały jak ośmiorniczki.
Odcedzić. W spód każdej ośmiorniczki wbić wykałaczkę i taką nabić na pomidora. Zrobić tak ze wszystkimi. Udekorować listkami melisy i natki pietruszki. Podawać w towarzystwie ustawionego pokrojonego w malutkie kawałeczki chleba, musztardy, chrzanu i ketchupu.