Bukiet z parówkowych ośmiorniczek

8 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomysł na to jak podać zwykłe parówki, by kusiły wszystkich

Składniki :

  • 5 sztuk parówek ( użyłam drobiowe w osłonce – 25 dag )
  • woda
  • 25 wykałaczek
  • 1 pomidor
  • liście melisy, natki pietruszki do dekoracji

Pomysł jest bardzo prosty. Delikatnie obrać parówki z foliowych osłonek. Pokroić parówki na kawałki ( tak po 3,5-4 cm ), a potem każdy kawałek nacinać w ośmiorniczkę tzn. pozostawiając 1 centymetrowy kawałek w stanie nienaruszonym rozkroić na pół, potem te połówki jeszcze na pół i jeszcze raz na pół . Parówka jest z takimi frędzelkami.

Nastawić garnuszek z wodą. Do zimnej włożyć kawałki parówek i podgrzewać. Parówki rozchylą się i będą wyglądały jak  ośmiorniczki.

Odcedzić. W spód każdej ośmiorniczki  wbić wykałaczkę i taką nabić na pomidora. Zrobić tak ze wszystkimi. Udekorować listkami melisy i natki pietruszki. Podawać w towarzystwie ustawionego pokrojonego w malutkie kawałeczki chleba, musztardy, chrzanu i ketchupu.

file1312810869



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz