Bukiet warzyw po raz drugi

15 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taka zimowa wersja .

Czas : 30 minut

Składniki :

6 ziemniaczków

½ puszki marcheweczek mini

6 średnich różyczek kalafiora

garść fasolki szparagowej konserwowej

1 duży pomidor

1/3 szklanki kukurydzy konserwowej

1/3 szklanki groszku konserwowego

kawałek pietruszki

kawałek białej części pora

kilka liści sałaty

4 łyżki masła

2 łyżeczki bułki tartej

sól

Obrać ziemniaki . Oczyścić kalafiora i podzielić na różyczki . Ułożyć w garnku z grubym dnem ( szerokim ), dołożyć pokrojoną w ćwiartki obraną pietruszkę i oczyszczony por . Zalać wodą , lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte ..Pomidory pokroić .Kukurydzę , groszek i fasolkę szparagową podgrzać w garnku sicie na parze . Odcedzić .

Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je- wymieszać.

Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić . Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory. Polać masłem z bułeczką .

Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .

Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp tym lepiej.

Można podać dodatkowo dip majonezowo- śmietanowy o smaku ziołowym zamiast polewać masłem z bułką tartą , albo i to i to ..

Dip zrobiłam z 2 łyżek miękkiej Fety + 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej + 2 łyżki majonezu + do smaku przyprawa do sałatek koperkowo-ziołowa Knorra .

file1263572336