Bukiet warzyw po raz drugi
Taka zimowa wersja .
Czas : 30 minut
Składniki :
6 ziemniaczków
½ puszki marcheweczek mini
6 średnich różyczek kalafiora
garść fasolki szparagowej konserwowej
1 duży pomidor
1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
1/3 szklanki groszku konserwowego
kawałek pietruszki
kawałek białej części pora
kilka liści sałaty
4 łyżki masła
2 łyżeczki bułki tartej
sól
Obrać ziemniaki . Oczyścić kalafiora i podzielić na różyczki . Ułożyć w garnku z grubym dnem ( szerokim ), dołożyć pokrojoną w ćwiartki obraną pietruszkę i oczyszczony por . Zalać wodą , lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte ..Pomidory pokroić .Kukurydzę , groszek i fasolkę szparagową podgrzać w garnku sicie na parze . Odcedzić .
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je- wymieszać.
Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić . Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory. Polać masłem z bułeczką .
Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .
Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp tym lepiej.
Można podać dodatkowo dip majonezowo- śmietanowy o smaku ziołowym zamiast polewać masłem z bułką tartą , albo i to i to ..
Dip zrobiłam z 2 łyżek miękkiej Fety + 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej + 2 łyżki majonezu + do smaku przyprawa do sałatek koperkowo-ziołowa Knorra .