Bukiecik obiadowy

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Bukiecik z wstążek marchewki i cukinii z dodatkiem koperkowego sosu może być ładnym akcentem przy zwykłym daniu obiadowym…

Składniki

  • 2 spore marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru (połowa do sosu, reszta do gotowania)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: szczypta soli i mielonego pieprzu

Opis przygotowania

Marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5l wrzątku z dodatkiem po pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na pół-twardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż wstążki warzywa, razem ze skórką, blanszować 15s po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i  koperek – wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10min. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijąjąc w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.

file1259007120



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...