Bukiecik obiadowy

23 listopada 2009,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Bukiecik z wstążek marchewki i cukinii z dodatkiem koperkowego sosu może być ładnym akcentem przy zwykłym daniu obiadowym…

Składniki

  • 2 spore marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru (połowa do sosu, reszta do gotowania)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: szczypta soli i mielonego pieprzu

Opis przygotowania

Marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5l wrzątku z dodatkiem po pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na pół-twardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż wstążki warzywa, razem ze skórką, blanszować 15s po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i  koperek – wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10min. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijąjąc w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.

file1259007120



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...